Barış Arslan

*Batman’da 70’li yıllarda ortaokul ve lisede eğitim-öğretimlerini sürdüren petrol emekçilerinin çocukları ile kırsaldan Batman’a gelen öğrenciler, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski pansiyonunda kalırlardı. Pınarbaşı Mahallesi’nin olmadığı dönemlerde Endüstri Meslek Lisesi’nin etrafı buğday tarlalarıydı. İşte Batman’ın tarihi kareleri…

PANSİYONLAR, YURT GİBİYDİ
Petrol kentinin kabuğuna sığmadığı yıllar 1970’li dönemin başı idi. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde binlerce işçinin çalıştığı dönemlerde petrol emekçilerinin çocukları da eğitim-öğretimlerini aksatmazdı. TPAO tesislerinin önünden geçen Batman-Beşiri-Hasankeyf karayolunun hemen karşısında TPAO’nun pansiyon bölümü vardı. O zamanlarda Site ortaokulunda eğitim-öğretim gören Veysi Sağdıç ile Hüseyin Boztepe’nin bisiklet turundan bir kare.

EML LİSESİ’NİN ETRAFI TARLAYDI
Yıl 1973. Burası şimdi ki Ziya Gökalp Mahallesi ile Pınarbaşı semti sınırındaki eski Endüstri Meslek Lisesi binasının arkası. Halen mezun olduğu eski eğitim yuvası binasına yakın Bahçelievler Mahallesi’nde oturan Hüseyin Boztepe, 70’li yıllarda okuduğu EML’de Hasankeyf’li okul arkadaşı ile birlikte buğday tarlasında çektiği hatıra karede objektiflere böyle yansırken, Batman’ın geçmişine tanıklık yapan eski liseli öğrencilerdendi.

MAHALLELER YOKTU, KÜME EVLER VARDI
1968-69 Sezonunda eğitim-öğretim’e ‘merhaba’ dediğinde dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, o zamanlar Batman’ın bağlı olduğu Siirt Valisi’ne “Okulu çölün ortasına yaptınız. Çocuklarımız nasıl buraya gelecek” diye yakınmıştı. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu o dönemlerde Siirt Valisi, merhum Ramanlı’ya “Merak etme. 50 yıl sonra bu eğitim yuvası Batman’ın ortasında kalır” demişti. 50 Yıl aradan sonra Batman’ın ilk liselerinden EML şehir merkezinin ortasında kaldı. Tek-tük evin etrafında olduğu EML’de eski öğrencilerinden Hüseyin Boztepe ile arkadaşlarının buğday tarlasında çektikleri hatıra kare.

TPAO STADINDA BİR BAYRAM
1975 Yılının Gençlik ve Spor Bayram’ında TPAO stadında tarihi bir kare. Bayram coşkusunun yaşandığı o stadyum tribünleri dolup taşmıştı. Endüstri Meslek Lisesi torna-tesviye bölümünün son sınıf öğrencileri de bayram törenindeydi. İşte eski eğitimcilerden emekli Saadettin Vergili ile Çevre-Şehircilik eski mühendislerinden emekli Hüseyin Boztepe’nin tören geçidinde, 48 yıl öncesinin öğrencilik fotoğrafları.

Editör: TE Bilişim