Barış Arslan

*TPAO’daki tesislerde bir zamanlar dinlenmek gençlerin rüyasıydı. Havuzların olmadığı, yeşilliğin yok denecek kadar az olduğu Batman’da dinlenebilecek mekanların başında kuşkusuz TPAO tesisleri geliyordu. Batmanlı gençler yaz mevsiminde TPAO tesislerinden kopmazdı. Batman’ın geçmişine dair bir kesitini daha sizlerle buluşturuyoruz.

1969’DA TPAO HAVUZU

Tarih 1 Temmuz 1969. Burası, TPAO 2 nolu havuzu. Dönemin Batmanlı gençlerinden ve TPAO’da çalışan o eski petrol emekçilerinden Aydın Yetkin, Şehmus, Abdullah, ‘Tarzan’ lakaplı küçük sanayi sitesinde egzozculuk yapan Ahmet ve TPAO emeklisi Remzi Çekmen’in havuz başında objektiflere verdikleri siyah-beyaz karenin üzerinden 51 yıl geçti. O gençlerden bazıları TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar çalışıp emekli oldu.

BİR ZAMANLAR TEKEL CADDESİ

Şimdilerde ‘Gülistan caddesi’ olarak bilinen Tekel caddesinin girişi, 1970 ve 1980’li yılların başına kadar at arabacılarının atlarını park ettikleri yerdi. Kıvırcıklar Apartmanı’nın bulunduğu eski Tekel Caddesi girişinde eşya taşımacılığını yapan at arabacıları bir zamanlar petrol kentinin ağır yükünü taşırlardı. İşte, 1980 darbesi öncesinde Kıvırcıklar Apartmanı’nın henüz 3 katlı olduğu ve etrafı briketlerle çevrildiği binanın önünde objektiflere poz veren at arabacısının karesi.

ZİYA GÖKALP OKUL ÇEVRESİ

Yıl 1978. Burası, şimdilerde Verem Savaş Dispanseri binasının olduğu yer. Eski SSK Hastanesi karşısındaki bu alanda çocuklar oyun oynardı. SSK Hastanesi etrafında çok katlı apartmanların sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. Daha çok tek ve iki katlı apartmanların bulunduğu Ziya Gökalp Mahallesinde yıllar önce boş alanda oyun oynayan bu çocuklar, şimdilerde 60’lı yaşlarını yaşıyor.

ZİRAAT BANKASI SOKAĞI

Burası, Cumhuriyet meydanındaki merkez Ziraat Bankası şubesinin bulunduğu sokak. Petrol kentin en eski kuaförlerinden Hasan Öz, sırtını iş yerini dayadığı sırada çevresinde de boyacı çocuklar sandık başlarında işleri yapıyor. Boyacı çocuklardan biri futbolcu oldu, diğer ikisi ise Almanya’ya yerleşti. Ziraat Bankası sokağı hızla değişirken, eski kuaför Hasan usta 40 yıl aradan sonra bu mekanı değiştirdi.

Editör: TE Bilişim