Barış Arslan

*Bir zamanlar bölgeye film çekimi için gelen ünlü sanatçılar, çölün ortasında bir vaha gibi duran TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinde ağırlanırdı. Komşu il Mardin’de 1972 yılında ‘Azap yolu’ filmi çeken Kadir İnanır ile 1974 Yılında Hasankeyf’te çekimi yapılan ‘Kuma’ filminin başrol oyuncusu Hakan Balamir, dönemin Batmanlı gençlerin büyük ilgisiyle karşılaşmıştı.  İşte o yılların Batman’ından farklı kareler…

KADİR İNANIR, BÖYLE KARŞILANMIŞTI

Yıl: 1971. Burası Batman hava limanının eski giriş kapısı. ‘Azap yolu’ filminin çekimi için Batman Hava limanına gelen ünlü sanatçı Kadir İnanır’ı karşılayan Batmanlı gençler arasında Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü’nden emekli olan Hüseyin Boztepe ve Siirtli Özkan Kayhan da bulunuyor. 50 yıl önce Batman Limanındaki o küçük yolcu bekleme salonu girişinde sanatçı İnanır, objektiflere böyle yansımıştı. Boztepe, Kadir İnanır’ın önünde (oturan). İnanır, 6 yıl önce Batman’a konuk olduğunda, o eski günleri Yılmaz Güney sinemasında hayranlarıyla paylaşmıştı.

KUMA FİLMİ SETİNDEKİ OYUNCULAR

Yıl 1974. Kuma film setini ziyarete giden Batman Lisesi mezunlarından Doğan Binici, merhum Zeki Binici, Burhan Değer, Şerif Özbek, Bahattin Değer ve Hüseyin Boztepe, Hasankeyf kalesinde ünlü sanatçıların asistanlarıyla hatıra fotoğrafı çekmişti. Fotoğraftaki liseli öğrenciler, sanatçılarla çektikleri hatıra kareleri unutamıyor.

46 YIL ÖNCE HASANKEYF KALESİ

Burası Hasankeyf kalesi. Küçük saray önünde ‘Kuma’ filminin başrol oyuncuları Hakan Balamir, Fatma Girik ve ünlü ana rolüyle bilinen Aliye Rona’yı ziyaret eden Burhan Değer, kara kalemle yaptığı çalışma sanatçıların ilgisini çekmişti. Zeki Binici öğretmenlik yaptığı Hasankeyf’ten ayrıldıktan sonra Tarsus’ta yaşama veda etti. Şerif Özbek, esnaflığa ara verdi. Burhan Değer, yurtdışında yaşamını sürdürüyor. Oturanlardan Bahattin Değer, Fransa’ya yerleşti. Hüseyin Boztepe ise emekli oldu. Doğan Binici ise ses sanatçılığına ara verdi.

BATMAN LİSESİ BANDO TAKIMI

Batman Lisesi’nin 1973 yılındaki bando takımının Gençlik ve Spor Bayramı’nda katıldığı TPAO stadındaki bayram hatırası. Cümbüş ustası İsa Bürü, Veysi Sağdıç, Atilla Ertaş, Şerif Özbek, Doğan Binici (ayaktakiler), Abdurrahman Ersoy ve Burhan Değer’den (oturan) oluşan eski liseli öğrencilerin o tarihi karede yer alanlar, bayram törenine renk katmıştı.

Editör: TE Bilişim