Barış Arslan

*  1970’li yıllarda Batman’da gençler TPAO Site Semtindeki havuzunda haftanın yorgunluğunu atardı. Akşamları, havuz çevresi gençlerle dolup taşardı. Batman Lisesi’nde 1970’lerin ortasında mezunların çoğu petrol sektörlerinde iş imkanı bulurlardı. Site Ortaokulu’nda eğitim gören dönemin öğrencileri, bayram törenlerine TPAO Sondaj bölümünde çalışan işçilerin kıyafetleri giyerdi. 1970’li yılların petrol kentinden bir kesit kare…

LİSELİ GENÇLER, SİTE’DEKİ HAVUZDA BULUŞURDU

1970’li Yıllarda Batman Lisesi’nde eğitim gören dönemin Batman gençliği, petrol kentinde tek dinlenme yeri olan TPAO’nun bulunduğu Site semtine adeta akın ederdi. Akşamları günün yorgunluğunu atmak için gençler soluğu aldığı Site Mahallesi’ndeki havuzun etrafında buluşurdu. Yıl: 1973. Dönemin Batman Tekel Muhasebe Müdürü merhum Musa Sayın, Tekel eski personeli merhum Masum Demir, Mehmet Değer, Şerif Özbek, Hüseyin Alış, Hanifi Ekinci, Cafer Arslan ve Fethullah Alper’in de aralarında bulunduğu Batman’ın eski liseli öğrencileri, TPAO havuzunda objektiflere böyle yansırken, o dönemin su sürahileri de masalardan eksik olmazdı.

BATMAN LİSESİ ESKİ ÖĞRENCİLERİ

Yıl 1974. Batman Lisesi ana giriş kapısında hatıra fotoğrafı çekmek gençlerin hayaliydi. Liseye başladıkları dönem ile mezuniyet zamanlarında okul girişinde fotoğraf çeken öğrenciler adeta yarışa girerlerdi. Lisede memurluk yapan Ahmet, merhum Zeki Binici, Şerif Özbek ve Atilla Ertaş (ayaktakiler), Doğan Binici, S. Toprak ve Hanifi Ekinci (oturanlar). Eski liseli öğrencilerin bir bölümü mezun oldukları lisede öğretmenlik de yaptı.

BAYRAMDA SONDAJ KIYAFETLİ ÖĞRENCİLER

Tarih 23 Nisan 1969…  Batman’da 23 Nisan Bayram etkinlikleri TPAO Stadında yapılırdı. TPAO Site Ortaokulunda eğitim gören o dönemin öğrencilerinden emekli başçavuş Süleyman Vuran, Belediye eski ünite müdürlerinden emekli Bayram Sayın ve Ömer Diker, bayram etkinliği öncesinde giydikleri sondaj işçilerinin yelekleriyle çektikleri hatıra kare. O zamanlar, gözde olan TPAO’nun sondajda çalışan emekçilerin kıyafetleri dikkat çekerdi. Bir zamanlar öğrencilerin hayali sondaj işçisi olmaktı.

SİTE SİNEMASI HATIRASI

Batman’da bir zamanlar sinemalar revaçtaydı. TPAO ve Batman Rafinesi’nde 1960 ve 70 yıllarda çalışan için kapalı ve yazlık sinema yapılmıştı. Televizyonların kısıtlı olduğu dönemde Batman’ın eski gençliği hem TPAO tesislerinde hem de kent merkezindeki sinemalarda vizyona giren filmleri kaçırmazdı. Site Sinemasının yazlık bölümü çıkışındaki Site havuzunun önünde Batmanlı ‘Miçe’ lakaplı Mustafa Yılmaz, Mehmet Yasak ve Bayram Sayın’ın, bir zamanların modası olan İspanyol paçalı pantolonlarıyla objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim