Barış Arslan

*1980 ve 90’lı Yılların Batman’ı bir başkaydı. İlçe’den ‘İl’e geçiş döneminde petrol kentinde farklı sektörlerde hizmet veren simaların sararan kareleri iz bıraktı. İşte Batman’dan bir kesit kare daha…

VEKİL ÖĞRETMEN, EĞİTİMCİ,
MÜHENDİS YETİŞTİRDİ
Çarşı Mahallesi’nde bir zamanlar ‘Devrim İlkokulu’ olarak bilinen Mehmet Akif İlkokulu binası, İluh köprüsüne komşuydu. Şimdilerde Batman’ın eski eğitim yuvalarından olan okul binasının etrafını beton binalar kale gibi sardı. Tarih: 24.1.1981. Batman’ın eski gazetecilerinden Fethullah Ekmen’in ‘vekil’ öğretmenlik yaptığı Mehmet Akif ilkokulunda o zamanlar, siyah önlükle okulun yolunu tutan o öğrencilerin arasında bazıları öğretmen, mühendis ve doktor oldu. İşte yaklaşık 40 yıl önce kentin eski eğitim yuvasında ‘vekil öğretmenlik’ yapan Ekmen’in, o yıllarda hatıra fotoğraf çektirdiği öğrenciler, şimdilerde 45 yaşın üstünde.

2000’Lİ YILLARIN VALİSİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ
Yıl: 2001. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar, Emniyet Müdürü ise Muzaffer Erkan’dı. O yıllarda gazetecilik yapan Fethullah Ekmen ve Hala Diyarbakır Basın İlan Kurumu’nda görev yapan Mehmet Gönenç’in de hatıra karede bulunduğu Koçaklar ve Erkan, objektiflere böyle yansımıştı.

BİR ZAMANLAR HASANKEYFSPOR
Hasankeyf’in henüz ‘belde’ olduğu dönemlerdi. Batman’ın 1990 yılında ‘İl’ oluşuyla birlikte Belde statüsünden ‘İlçe’ye geçiş yapan Hasankeyf’te, futbol gençlerin tek tutkusuyldu. Yıl: 1985. Hasankeyfspor’da forma giyen dönemin Batman’ın eski amatör futbolcularından Mazhar Akbaş, Fethullah Ekmen ve Hamdullah Özdemir, Hasankeyf’in toprak sahasında bu hatıra kareyi çekmişti.

HASANKEYF HATIRASI
Şu günlerde eski yerleşim biriminin büyük bölümünün boşaltıldığı tarihi Hasankeyf girişinde bir hatıra kare daha. 1989 Yılında Hasankeyf’in eski köprüsünün girişinde hatıra kare çekenler arasında Batman’ın eski fotoğraf stüdyosu sahiplerinden Fevzi Akan, Ziver Akan, Atilla Özmen ve Abdullah bey’in çektirdiği eski köprüyü, şimdilerde baraj suyu yutmak üzere.

Editör: TE Bilişim