Barış Arslan

*Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger’di. 1987 ila 1990 tarihleri arasında Batman Kaymakamlığını yapan merhum Ülger, bir zamanlar gözde olan 1’nci cadde esnafı ziyaretinde objektiflerimize makam aracı böyle yansımıştı. Geçenlerde hakkın rahmetine kavuşan Batman’ın eski politikacılarından Abdurrahman Ekmen, Milli Selamet Partisi eski Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan’ın gözdesiydi. Bugün ki, ‘Nostalji’ bölümünde Balpınar Belediye Başkanı Hüseyin Geylani’nin de askerlik sonrası siyah-beyaz karesi, köşemize ayrı bir renk kattı…

BATMAN KAYMAKAMININ MAKAM ARACI!

Yıl 1987. Dönemin Batman Kaymakamı Tarsuslu merhum Ali Ülger’di. Batman’ın ‘İl’ olduğu 1990 tarihine kadar petrol kentinin ‘son Kaymakam’ unvanını alan Ali Ülger, bir zamanlar gözde olan 1’inci cadde de esnafı dolaşır, sorunlarını dinlerdi. İşte makam aracı plakasının ’56 AA 106’ olduğu Batman Kaymakamlığının Renault marka aracının önünde hatıra kare çekenlerden; o dönemlerde gazetecilik yapan Fethullah Ekmen’in 1’inci cadde de 34 yıl öncesinin fotoğrafı. Şimdilerde bu güzergah trafiğe kapatıldı.

ERBAKAN’IN SAĞ KOLU GİBİYDİ

Milli Selamet Partisi’nin Güneydoğu’da teşkilatlanmasında bir zamanlar önde gelen simalardan biri de geçenlerde hakkın rahmetine kavuşan Abdurrahman Ekmen’di. MSP Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan, bölge gezisine çıktığında Batman’ı programa alırdı. O dönemlerde ‘İlçe’ olan Batman’da Teşkilat Başkanı Abdurrahman Ekmen’in evine konuk olurdu. 1975 Yılında merhum Erbakan’ı Batman’a davet eden Abdurrahman Ekmen, eski MSP Genel Merkezi’nde Erbakan’la çektiği siyah-beyaz hatıradan geride bu kare kaldı.

BALPINAR’LI BAŞKAN’IN GENÇLİĞİ

Balpınar Beldesi’nde 3 dönemdir Belediye Başkanlığı görevini belli aralıklarla yapan ve hala Başkanlığı sürdüren Hüseyin Geylani’nin 25 yaşlarında çektiği siyah-beyaz hatıra karesi. 1953 Doğumlu Başkan Geylani’nin askerlik sonrası çektiği hatıra karesi de ‘Nostalji’ köşesine ayrı bir renk kattı.

BİR ZAMANLAR 1’İNCİ CADDE

Batman’ın ilk caddesi olan 1’inci caddenin dili olsa da kaç esnafı ağırladığını anlatabilse. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemlerde daha hareketli olan ve trafiğin yoğun olduğu kentin ilk caddesinde Belediye halk otobüsleri çalışırdı. O güzergah temizliği ve düzeniyle dikkat çekerdi. Kentin ilk esnafları o güzergahtaydı. Çimenler yorgancılık, Sümerbank Şubesi, eski terziler ve beyaz eşya satıcıları, 1’inci Cadde’ye hareketlilik kazandırıyordu. İşte 1987 yılında eski bir kare daha. Kentin eski simalarından Fethullah Ekmen’in çok sevdiği motosikletiyle objektiflere gülümseyen yüzü.

Editör: TE Bilişim