Barış Arslan

*Midyat Garajı’nın girişinde bir zamanların ünlü fotoğraf stüdyosunun önünde fotoğraf çeken konuklar vardı. 1960 ve 70’li yıllarda Batman’ın terzileri 1’nci ve 2’inci caddeyi birleştiren Şengünler ile Gündüzler pasajındaydı. İşte eski Batman’dan bir kesit kare daha…

MİDYAT GARAJI’NIN ÜNLÜ STÜDYOSU

Burası Batman’ın ilk ulaşımının yapıldığı adres ile komşu ilçeden gelen esnafların bulunduğu Midyat Garajı. Yıl 1986. O ticaret merkezinin 16’ncı caddeye bakan yüzü. ‘Akan Color Renkli Laboratuar’ yazılı fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çekenler, bir de kaldırımda stüdyonun görülebileceği yerde hatıra kare çekerdi. İşte o eski stüdyonun sahiplerinden Fevzi Akan ve Ziver Akan kardeşlerin de aralarında bulunduğu 35 yıl önce hatıra kare çeken eski gençlerden geride kalan bir kare.

MİDYAT GARAJI’NIN GENÇLERİ

Yıl 1980. Midyat Garajı’nda farklı mesleklerde çalışan gençler hafta sonları bir araya gelir, haftanın yorgunluğunu Esnaflar kahvesinde atardı. ‘Maradona’ lakaplı Ramazan, Hikmet Sel, Ziver Akan ve Bedri Akan’ın çektiği siyah-beyaz karenin üzerinden tam 40 yıl geçti. Bu gençler, şimdilerde 60 yaşın üstünde.

16’NCI CADDE ESNAFI

Bir zamanlar, 16’ncı cadde güzergahı ile Midyat Garajı’nda çalışan esnafların birlikteliği parmakla gösterilirdi. 1985 Yılının ilkbaharında çekilen bu karede şimdilerde bu simaların bazıları aramızda yok. Esnaf çayevinde bir araya gelenlerin arasında ayaktakilerden Şerif Sel ile Cem Alkan, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu. Oturan bağlama ustası Mehmet, çimento-kireç satıcısı Ahmet Özbay, Hikmet Sel ve marangoz ustası Mukayber Yarış’tan geride kalan hatıra fotoğraf.

1960’LI YILLARIN TERZİLERİ

Yıl 1965. Batman’ın eski terzileri, 1’inci cadde ile 2’inci caddeyi bir birine bağlayan Şengünler ile Gündüz iş hanındaydı. Dönemin Moda terzihanesinin sahibi Hacı Hasan Elibol’du. İşte 55 yıl önce Moda Terzihanesi’nde babası merhum Hasan Elibol ile hatıra fotoğraf çeken oğlu  Selim Elibol, şimdilerde 60 yaşın üstünde. Batman’ın eski terzileri, hazır takım elbiselerin olmadığı dönemlerde daha çok petrol emekçilerine kaliteli kumaşlardan takım elbise hazırlarlardı. Şimdilerde eski terziler de tarihe karıştı

Editör: TE Bilişim