Barış Arslan

*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski aşçılarının yemek ve pastaları, petrol emekçileri kadar şehirde oturanların da ilgisini çekerdi. Yine resmi bayramlarda etkinliklerin adresi TPAO olurdu. İşte 1970 ve 80’lerdeki TPAO ve eski petrol emekçilerinden kesitler…

PASTA VE YEMEK USTALARIYDILAR
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yemek ve pasta aşçıları, parmak gösterilirdi. Merhum Nezhet Ustabaşı yönetimindeki ekip, bir zamanlar hem TPAO’da çalışan personelleri ile hem de şehirdeki konuklara tadına doyum olmayan yemek ve pasta çeşitleri hazırlardı. Yıl: 1992. Kristal Park’ta bir araya gelen eski ustalardan bazı simalar: “Hasan Kurul, Abdullah Yurdusever, Abdulmenaf Özkan, Ali Kürekçi, Süleyman Koruyan, Rıdvan Keskin, Hasan Deniz, Mahmut Epetay ve Medeni Onur.”

ETKİNLİKLERİN ADRESİ TPAO
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinde oturan aileler, resmi bayram etkinliklerini kaçırmazdı. TPAO’nun eski emektarlarından ve halen görevini başarıyla yapan Sedat Özsümer, eşi Pakize Özsümer çocukları ile TPAO emeklisi Zeki Ekinci’nin aralarında bulunduğu bu kare Atatürk ortaokulunun bahçesinde bir bayram etkinliği öncesinde çekildi.

TPAO’NUN İLK SOSYAL TESİSİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk sosyal ve ağırlama mekanı, şimdi ki TÜPRAŞ Batman Rafinerisine komşu olan TPAO’ya ait ilk bölge binası komşuydu. Kristal Park açılmadığı dönemde TPAO’ya gelen misafirler burada ağırlanırdı. Yıl 1984. Dönemin TPAO Sosyal İşler Şefi Aydın Aydın, Baş memur merhum Hüseyin Gürbüz, başgarson Mahmut Songan ve baş aşçı merhum Nezhet Ustabaşı’nın ölümsüzleştirdikleri kare.

BATMAN GENÇLİĞİ BÖYLEYDİ
Yıl 1973. Batman’ın eski Mahalleleri arasında yer alan Akyürek, Çarşı ve Aydınlıkevler oturanların çoğu petrol emekçisiydi. 1990 Yılına kadar kuyumculuk yapan Sabahattin Akdeniz ve Ata Bilgiç, petrol kentinin Saygın esnaflarıydı. İşte Batman’da 1973 yılında Batman gençliğinden dört simanın Aydınlıkevler Mahallesi’nde çektiği siyah-beyaz fotoğraf.

Editör: TE Bilişim