Barış Arslan

*Bir zamanlar petrol şehrinin çekirdeği olan Kısmet Mahallesi’nde tanınan aileler otururdu. 50 Yıl önce o semtte oturan bazı simalar, şık giyimleriyle dikkat çekerdi. Yaklaşık 30 yıl önce kış mevsiminde kar yağdığında her yer beyaza bürünürdü. İşte eski Batman’dan bir kesit kare daha…

50 YIL ÖNCE MODA TAKİP EDİLİRDİ

Yıl 1971. Siyah-beyaz karenin çekildiği adres Kısmet Mahallesi. Petrol’ün başkentinin eski semtleri arasında yer alan Kısmet’te, Batman’ın tanınan aileleri otururdu. Kısmet Mahallesi, eski çarşı merkeziyle iç içe olduğu için eski Batmanlılar, İluh ve Çarşı Mahallelerinin ardından yerleştikleri adres Kısmet’ti. Yarı kerpiç yarı beton evde oturan Hüseyin Ekmen, fötr ve şık kıyafetiyle evlerinin bahçesinde bu hatıra kareyi çekmişti.

PETROL-İŞ ŞUBE BAŞKANI VE PETROL EMEKÇİLERİ

Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski Beyaz Saray binası ile Dispanser arasındaki bahçe. 1992 Yılında kar yağışının lapa, lapa yağdığı bir kış gününde hatıra fotoğraf çekenler arasında TPAO emeklisi Hüseyin Ekmen, Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, Tevfik Gayretli (Ayaktakiler). Rıdvan Yalçın ve Balpınarlı Şahin Sarıgül (oturanlar). Batman’ın o eski kış mevsiminden geride kalan bir kare.

TPAO TESİSLERİNDE KAR MANZARALARI

Yıl 1992. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Kristal Park bitişiğindeki bahçe, kış mevsiminde batı illerinden farksız olurdu. Kar yağışında beyaza bürünen TPAO’nun tesisleri, adeta Bursa-Uludağ manzaralarına dönüşürdü. İşte 27 yıl öncesinde TPAO tesislerinde karlı bir günden fotoğraf. Şimdilerde bu kar yağışı artık tarihe karıştı.

TPAO’DA İZ BIRAKAN YÖNETİCİLER

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde geçmişten günümüze tecrübeli yöneticiler vardı. 1997 Yılında TPAO İdari ve Sosyal eski Müdürlerinde Mustafa Cangır’ın da aralarında bulunduğu bu hatıra karede yer alanların çoğu emekli oldu. TPAO Kristal Park’ta çekilen bu karedeki TPAO’nun aktif yöneticileri ve birim amirleri vardı.

Editör: TE Bilişim