Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

1992’DE KAR’LI BATMAN
Bu kare 27 yıl önce TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne komşu olan Şirinevler Mahallesi’nde çekildi. Emekli eğitimci ve Belediye eski ünite müdürlerinden emekli Bayram Sayın’ın, 32 yaşındaki oğlu Yurdaer Sayın ve 30 yaşındaki Caner Sayın, çocuklukları döneminde Şirinevler Mahallesi’nde oturdukları 2 katlı evin damında karelere poz verirken, kış mevsiminde de her taraf beyaz’a bürünmüştü.  Küçükler, damlarda kar topu oynamayı ihmal etmezdi. Batman’da o kara kış dönemi geride kaldı.

ESKİ DOLUM VE SANAYİ YOLU
Tarih 18 Ocak 1993. Batman’da yine kara kıştan bir kare. Şimdilerde Mutlu Orman Ürünleri yetkilisi 32 yaşındaki Caner Sayın ile kardeşi Maliye mezunu 30 yaşındaki Caner Sayın’ın arasında babaları Bayram Sayın, objektiflere karlı bir mevsimde poz verirken, Şirinevler Mahallesi’nde 2 katlı evin karşısındaki elektrik direğinde eski sanayi sitesindeki işyerlerinin tabelaları dikkat çekiyor. ‘Hayrettin Akbudak’a ait ‘79 Kaporta Boya atölyesi’ ve ‘Tuncay oto elektriğe ait Akü’ işyeri tabelasında o dönemlerin 4 numaralı telefonları da yer alıyor. Yolun hemen yanı başındaki rafineri tesisleri ise tamamen beyaza bürünmüş. Şimdilerde bu güzergah da ne bu tabelalar ne de elektrik direkleri kaldı.

SİTE’DEKİ ESKİ ATATÜRK ORTAOKULU
Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi. 1999 Yılına kadar TPAO bünyesindeki İlk ve Ortaokul binası, bir zamanlar petrol şehrinin en modern eğitim yuvalarıydı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda okulda yapılan etkinlikleri öğrenci velileri de izlerdi. Okul bahçesi, dolup taşardı. Şimdilerde o eski eğitim yuvası yok.  Eski okul yıktırıldı. Yerine yeni bir eğitim yuvası yapıldı.

BATMAN’IN ESKİ TERZİLERİ
1970’li Yıllarda Batman’ın terzileri, daha çok 1’inci ile 2’inci caddeyi bir birine bağlayan ‘Şengünler İş Merkezi’ndeydi. 1971 yılında aynı iş merkezinde terzilik yapan TPAO’nun eski emektarı Hüseyin Ekmen ile Mehmet Bulut’un çektirdikleri siyah-beyaz hatıra kare.

Editör: TE Bilişim