Barış Arslan

*Batman’ın ilk üst geçidi 1970 yılında DDY rayları üzerinde yapıldı. 50 Yıldır Akyürek sakinlerinin kullandıkları o geçidin, sadece tahta zemini değişti. Batman’ın eski terzilerinin yer aldığı Hamidi’ler Pasajı’ndaki işyerlerinin çoğu değişti. Akyürek ve Çarşı Mahallesi’nde zamanın gençleri, o üst geçitten geçerlerdi. İşte petrol emekçilerinin kullandıkları o eski üst geçitten farklı kareler…

İLK ÜST GEÇİT 50 YIL ÖNCE YAPILDI
DDY rayları üzerindeki ilk üst geçit 1970 yılında yapıldı.  Tam 50 Yıldır Akyürek ile TPAO tesisleri arasında yaya ulaşımı sağlayan o köprü, hiç değişmedi. O güzergahta bir değişen DDY rayları üzerindeki köprü zemini tahtadandı. Şimdilerde ise köprünün zemini demir saça dönüştürüldü. Daha önce Akyürek Mahallesi’nin önünden geçen Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat yol güzergahının bir bölümü TPAO’ya satılınca o köprü de eski işlevini yitirdi. İşte o köprüden geçen dönemin simalarından Hüseyin Ekmen’in de aralarında bulunduğu bir grup genç, köprü açılışında objektiflere böyle yansımıştı. Üst geçidin hemen arkasında şimdi ki ‘Otel Altınbaşak’ olan eski ‘Kent’ otelinin de binası görülüyor.

ÜNLÜ TERZİNİN MEKANI
40 Yıl öncesine kadar Batman’ın işlek iş merkezlerinden biri Hamidi’ler iş hanıydı. Şimdilerde Özel İdare’nin çok katlı oto parkına dönüştürülen Tarım Müdürlüğü teşkilatına komşu olan Hamidi’ler iş merkezinde tüccar terzilik yapan Hüseyin Ekmen’in yeri seçkin simaların buluştuğu yerdi. Mehmet Akbel’in babası merhum Sabri Akbel, Kamil Özerdem ve Hüseyin Ekmen ile şimdilerde doktor olan oğlu Zafer’le ‘Umut tüccar terzihanenin önünde tarihi bir kare. Eski iş merkezindeki mekanlar da değişti, o pasajda oturan esnafların çoğu da yer değiştirdi.

ZİRAAT BANKASI ESKİ YÖNETİCİLERİ
1972 Yılında Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Ziraat Bankası Şube Müdürlüğünü yapan Mahmut Ekmen, bir dönem Ziraat Bankası Batman Şube Müdür Yardımcılığı görevinde de bundu. İşte eski terzilerden Hüseyin Ekmen ile Mahmut Ekmen’in tam 48 yıl önce Ziraat Bankasında çektikleri hatıra bir kare.

SİYAH-BEYAZ BİR KARE…
Akyürek’teki üst geçit açıldığında Batmanlılar daha çok bu yol güzergahını kullanırdı. Çarşı mahallesi ile TPAO tesisleri ve Akyürek arasındaki tek köprü olan üst geçit, aynı zamanda görünmez kazaları da ortadan kaldırmıştı. İşte eski terzilerden Hüseyin Ekmen ile şimdilerde İsveç’te doktorluk yapan Prof. Dr. Mehmet Emin Ekmen’in DDY üst geçidinde hatıra karesi.

Editör: TE Bilişim