Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

BURASI BAHÇELİ EVLER’İN DEVAMIYDI
Yıl 1986. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın arşivinden ‘İlçe’ dönemine ait bir fotoğraf. Burası Bahçelievler Mahallesi’nin devamı olan GAP Mahallesi. O dönemlerde GAP Mahallesi’nde oturanlar, ağırlıklı olarak besicilerdi. Atatürk Parkı’nın hemen arkasında boş alanlarda yeni yükselen apartmanlar yeni bir mahallenin habercisiydi.

1988 YILINDA TURGUT ÖZAL BULVARI
Şimdilerde petrol şehrinin kalbi konumundaki Turgut Özal Bulvarı da 1990 yılı öncesinde hızla değişime doğru adım atıyordu. Turgut Özal Bulvarı’nda yol genişletilme çalışmalarının dönemiydi. Bulvar etrafında da apartmanlar yeni yeni yükseliyordu. Tek ve iki katlı evlerin yerini alan çok katlı apartmanlar, Turgut Özal Bulvarı’na yeni vizyon katıyordu.

İLK KONUTLAR ÇÖLDE KURULMUŞTU
Burası da Fatih Mahallesi’nin devamı olan Belde Mahallesi’nde TOKİ’nin kurduğu ilk konutlarıydı. 1988 Yılında dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin Batman’a kazandırdığı ilk konutlar aynı zamanda ‘Belde Mahallesi’nin temelini atmıştı. Belde Mahallesi’ndeki konutlar tamamlandığında, etrafı çöldü. Batman-Siirt çevre yolu da yoktu. O konutlar da birkaç yıl öncesinden yıktırıldı, şimdilerde yerine modern konutlar yapıldı.

BELDE-GAP İÇ İÇE SEMTLERDİ
Batman’ın Fatih ve Bahçelievler Mahallelerinin devamı olan GAP ile Belde semtlerinin temelini Koçerler, yani bir zamanlar petrol şehrinin etrafını saran besiciler atmıştı. Belde Mahallesi’ndeki ilk TOKİ konutları tamamlandığında etrafında yeni binalar yükseliyordu. İşte petrol şehri Batman’ın son 30 yılda nasıl hızla büyüdüğünü belgeleyen tarihi bir kare daha.

Editör: TE Bilişim