Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın Midyat Garajı bir zamanlar hem ticaretin hem de ulaşımın adresiydi. Taksi ve dolmuşlar, Midyat ilçesine giden yolcuları iş alanından götürdü. Yine Batman’da market öncesinde manavların olduğu güzergah Midyat Garajı idi. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki eğitim yuvalarında okuyan öğrencilerin velileri, bir zamanlar okul aile birliği toplantıların olduğu Kapalı spor salonuna adeta akın ederdi. Şimdilerde bu tablo artık geride kaldı.

MİDYAT GARAJI ULAŞIMIN ADRESİYDİ
1970 ve 80’li Yıllarda Batman’da ticaretin kalbi 2’inci ile 16’ıncı caddeyi birbirine bağlayan Midyat Garajı’nda atardı. Batman’dan Midyat ilçesine gitmek isteyen yolcular, bu ticaret alanında bekleyen özel taksi ve minibüslerle komşu kentin yolunu tutardı. Yıl 1975. Midyat Garajı’nın eski esnaflarından merhum Mustafa Aksöz ve İzzettin Durmaz’ın bulunduğu o siyah karedeki çocuk ise şimdilerde 60 yaş üstü. İşte yıllar öncesinin Midyat Garajı’ndan siyah-beyaz kare.

MİDYAT GARAJ’INDA MANAVLAR VARDI
Bir zamanlar Midyat Garajı’nda manavlar da vardı. Ulu Cami’ye bitişik olan Batman’ın ilk sebze-meyve Hal’inden gelen ürünler, Midyat Garajı’ndaki manavların tezgahlarını süslerdi. Manavların bir kısmı Elma Sokağı’ndaydı, bir bölümü ise hemen komşusu olan Midyat Garajı’ndaydı. İşte bir zamanlar Midyat Garajı’nın renkli simalarından merhum Ziya Şen’in de hatıra fotoğraf çektiği Batman’ın o eski manavların renkli manzaralarından geride bu kare kaldı.

SİTE’DE EĞİTİM BAŞKAYDI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki ilkokul, ortaokul ve kolejde eğitim-öğretim gören öğrencilerin velileri, okul aile birliklerinin toplantılarını kaçırmazdı. TPAO eski Kapalı spor salonunda yapılan toplantılara velilerin yanı sıra TPAO ünite müdürleri de kaçırmazdı. 1990’lı Yıllarda dönemin TPAO eski Bölge Müdürü Fikret Yöndem, Okul aile Birliği eski Başkanı Yardımcısı Hüseyin Ekmen ve Atatürk Ortaokulu eski Müdürü Fikret Bademci’nin de katıldığı eski sinema salonundan bir fotoğraf.

SİTE’DE BAŞARILI EĞİTİMCİLER VARDI
Site Mahallesi’ndeki örnek eğitim yuvalarında görev yapan başarılı eğitimciler, öğrencilerinin üzerlerine titrerdi. 1990’lı Yılların başına kadar Site’deki Atatürk Ortaokulu Müdürlüğü’nü yapan Kayapınar’lı Fikret Bademci, Müdür Yardımcısı Diyarbakırlı Mehmet Bayram ve Okul aile Birliği Başkan Yardımcısı Hüseyin Ekmen ile birlikte objektiflere müdür odasında böyle poz vermişti.

Editör: TE Bilişim