Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1990 Yılı öncesinde Batman’ın Cumhuriyet Caddesi’nde şimdi ki DDY raylarının etrafı yeşil alandı. Zemini tahtadan olan üst geçit, Cumhuriyet meydanı ile Akyürek mahallesini bir birine bağlıyordu. Ülkenin ilk rafinerisinin sembolü konumundaki TCC ünitesi, 2007 yılında rafinerinin özelleştirilmesiyle kaldırılmıştı. TPAO sembollerinden olan ‘Beyaz Saray’ binası da yıktırıldı. İşte petrol kentinin eski silüetlerinin olduğu dönemlerden bir kesit fotoğraf.

BU GÜZERGAH BETON’A YENİK DÜŞTÜ

Yıl 1988. Burası DDY raylarına komşu olan DDY üst geçidinin olduğu yer. 30 Yıl önce aile çay bahçelerinin olduğu bu alan, 2000’li yıllardan sonra beton yığını halini aldı. Cumhuriyet alanı ile Cumhuriyet meydanını Akyürek Mahallesi’ne bir birine bağlayan üst geçidin zemini tahtadandı. İşte yıllar öncesi yeşil alanın olduğu Cumhuriyet Caddesinin aile çay bahçesine çıkan köprüden bir kare.

RAFİNERİ SEMBOLÜYDÜ

Tüpraş Batman Rafinerisi’nin kuruluşunda TCC ünitesi, aynı zamanda Batman’ın sembolü idi. 2007 yılında özelleştirildikten sonra kaldırılan o kule, Batman Rafinerisi’nin o alışıla manzarasını da ortadan kaldırmıştı. Rafineri’nin sembolü olan TCC ünitesinin yerinde kalması için Batmanlılar, kampanya başlattı.

TPAO SEMBOLÜ BEYAZ SARAYDI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün olmazsa olmazı bir zamanlar ‘Beyaz Saray’dı. Petrol emekçilerinin dinlendiği o tarihi binanın önünde ise emektar futbol sahası vardı. Batman’ın tek profesyonel takımı Petrolspor, resmi müsabakalarını uzun süre bu sahada oynadı.  Şimdilerde ne TPAO’nun o sembol binası vardı ne de TPAO’nun o emektar sahasının manzarası.

BELEDİYESPOR, ŞAMPİYONLUK YAŞATMIŞTI

1987-88 Futbol sezonunda Batman Belediyespor, petrol şehrine 2. Lig sevincini yaşattığında yer yerinden oynamıştı. Şimdi ki ‘Millet Bahçesi’nin yeri 16 Mayıs şehir stadı idi. Sayısız müsabakaların oynandığı ve şampiyonlukların yaşandığı o stadyum dibindeki Atatürk Kapalı Spor Salonunda da Milli Güreşçilerin, müsabakaları oynanmıştı. İşte 33 yıl önce Batman’a şampiyonluk yaşatan Belediyespor’un yaşattığı o şampiyonluk sevincinden geride kalan fotoğraf.

Editör: TE Bilişim