Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman Belediyesi’nde 1994-97 yılları arasında ‘Başkan’lık yapan merhum Salih Gök, ünite müdürleriyle denetimlere ağırlık verirdi. Bir zamanlar Batman’ın kenar mahallelerindeki kerpiç evler de petrol kentinin simgesi gibiydi. İşte Belediye’de iz bırakan eski Başkan merhum Gök’ten bir kesit fotoğraf…

İZ BIRAKAN BAŞKAN’DI

Salih Gök, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Batman Belediye Başkanlığı’na seçildi. Mazbatasını aldı. İlk icraatı.. Hemen bir ‘Tabelacıyı’ çağırdı: “Büyük bir tabela yaz. ‘Rüşvet alan da veren de melun’ diye. Getir Belediye binasının girişine as. Salih Gök, rahmet istedi. Dürüst adamdı. ‘Ne yerdi, ne de yedirirdi.’ Batman o’nu severdi. Kader. Ecel, zamansız öldü. Belediye Başkanlığı görevi sona ermeden. Salih Gök’ten sonra. Belediye binasından ‘O tabela’ kaldırıldı. Ülke genelinde ne zaman ‘Yolsuzluk. Rüşvet’ konusu açılsa. O tabela hatırlanmış olur. İşte 1995 yılında esnaf gezisinde dönemin Zabıta Müdürü Ali Ulutaş ile birlikte esnaf gezisinde merhum Gök, objektiflere böyle yansımıştı.

1995’TE TOPLU SÖZLEŞME İMZALADI

Göreve seçilmesinin üzerinden bir yıl geçmişti. Toplu sözleşme görüşmeleri kapıdaydı. O dönemlerde imkansızlıklara rağmen Gök, çalışanlarla örnek bir sözleşme imzalamıştı. O zamanlar DİSK Genel-İş Sendika Şube Başkanı Osman Künteş’in de aralarında bulunduğu sendika yöneticileriyle sözleşmeye oturan Gök ile birlikte Beşiri eski Belediye Başkanı Ahmet Çiftçi, Eski Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uçak, Belediye eski ünite müdürlerinden Süleyman Aksoy, merhum Nurettin Sapan, Hüsamettin Beyaz, Necati İrkin, Emin Doğrul ve Ömer Ayrılmak’ın aralarında bulunduğu eski ünite müdürlerinden geride bu kare kaldı.

ÜNİTE MÜDÜRLERİNİ YANINDAN AYIRMAZDI

Görev süresinin dolmasına 6 ay kala geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda eden Batman’ın eski Belediye Başkanı merhum Salih Gök, ünite müdürlerini bir an olsun yanından ayırmazdı. Dönemin Sular İdaresi Müdürü Bedrettin Ramanlı, Zabıta Müdürü Ali Ulutaş, Kültür Şube Müdürü Ali Ulutaş ve diğer müdürleriyle birlikte denetim yapan merhum Gök’ün arşivimizde kalan fotoğrafı.

KERPİÇ EVLER, BATMAN’IN SEMBOLÜYDÜ

Batman’ın çekirdeği olan İluh Mahallesi’nin yanı sıra bir zamanlar kentin kenar semtlerinde de beton evler yerine ‘kerpiç evler’ vardı. 19 Mayıs ve Çay Mahallesi’nde kerpiç evler kışın sıcak, yazın ise serin olurdu. Yaklaşık 25 yıl öncesine dek yaygın olan o kerpiç evlerin yerini şimdilerde beton yapılar aldı. İşte 1995 yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün, Çay Mahallesi’nde kerpiç evlerde oturan semt sakinleriyle görüşürken, o an objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim