Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın Cumhuriyet Mahallesi’ndeki ilk Sanayi Sitesi’nde uzun süre Başkanlık yapan merhum Şevket Tufan, eski sitede iz bırakan saygın bir simaydı. Bir zamanlar, etkinliklerde davul zurna eşliğinde esnaflar halay çekerdi. EML’de ise öğretmen ve öğrenciler arasındaki hoşgörü ortamı dikkat çekiciydi. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit kare daha…

ESKİ SİTE’DE HALAY ÇEKEN ESNAFLAR
Yıl 1986. Yer; Cumhuriyet Mahallesi’ndeki eski küçük sanayisi. Uzun yıllar başkanlığını yaptığı Küçük Sanayi Sitesi’nde esnafların takdirini kazanan merhum Şevket Tufan, hava limanı yolu üzerindeki yeni sanayi sitesinin yapılması kararının verilmesini davul-zurna eşliğinde kutlamıştı. Ağabeyi eski İl Genel Meclis Başkanı Bahri Tufan’ın halay başını çektiği davul-zurnalı sevinç gösterisine katılanlar arasında eski Başkan merhum Şevket Tufan, Pala Aziz ve sitenin eski esnafları vardı. İşte 34 yıl önceki eski Sanayi Sitesi’nde unutulmayan bir kare.

EML’DE BİR BAYRAM HAZIRLIĞI
Batman’ın ilk liselerinden olan Endüstri Meslek Lisesi’nde bir 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı hazırlığından siyah-beyaz bir kare. Yıl 1978. Lisenin eski eğitimcilerinden Salih Tunca, Refik İmamoğlu ve Şerafettin Aytaç, bando takımındaki öğrencileriyle okul bahçesinde objektiflere böyle yansımıştı.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN DİYALOĞU
Batman’da bir zamanlar Endüstri Meslek Lisesi’nde okumak ayrıcalıktı. Eğitimciler ile öğrenciler arasında diyalog vardı. 1978-79 Eğitim-öğretim sezonunda büyük tatil öncesinde hatıra kare çeken eğitimcilerden bazıları: “Erdoğan İlaslan, Hüsamettin Tunca, Refik İmamoğlu, Halil hoca, Celal Sezgin, Mehmet Bilen ve Zeki Kireç.” O eğitimcilerle hatıra kare çeken bazı öğrencilerin aralarında bulunduğu o tarihi liseden geride kalan öğretmenler ile öğrencilerin hoşgörü karesi.

İLK MÜZİK KASETLERİNİN ADRESİYDİ
1986 ila 1989 Yılları arasında Batman’ın eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilenen Gülistan caddesindeki ‘Leylom Stüdyo’ aynı zamanda amatör ses kayıtlarının yapıldığı ilk stüdyo idi. 1990 Yılında Kültür Bakanlığı bandrol yasasını çıkarmasıyla bir çok stüdyo, kaset çekim işini kaldırmıştı. Stüdyo işletmecilerinden emekli eğitimci Refik İmamoğlu ve mahalli sanatçılardan Yılmaz Burun ile çekim öncesinde çektiği hatıra kare. İmamoğlu’nun büyük oğlu Endam o dönemlerde 10 yaşındaydı. Şimdilerde 40 yaşında olan Endam, İngiltere’de yaşıyor.

Editör: TE Bilişim