Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın eski eğitim yuvaları arasında yer alan Cengiz Topel İlkokulunun 1969-70 sezonundaki bando takımı ilkokullar arasında parmakla gösteriliyordu. Batman çayı kıyısının etrafı 1990’lı yıllarda atık yok denecek kadar azdı. Marangozcu ustaların yetiştiği adres ise Midyat garajı idi. İşte sararan fotoğraflardan bir kesit kare daha…

CENGİZ TOPEL’İN BANDO EKİBİ
Siyah-beyaz karedeki fotoğraf; Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel ilkokuluna ait. Bu karenin çekildiği yıl ise 1969. O yıllarda ilçe olan Batman kent merkezinde okul sayısı iki elin parmak sayısı kadardı. Petrol kentinin köklü eğitim yuvalarından Cengiz Topel, o dönemin ilkokulları arasında ilk bando ekibini oluşturan eğitim yuvası idi. İşte 1969-70 eğitim-öğretim sezonunda Cengiz Topel’in ilk bando takımındaki öğrencilerden birkaç tanıdık sima: “Ümit Erçel, Aziz Ayhan, İrfan Tapan, Hülya Aksoy ve Remzi Direkçi.”

BATMAN ÇAYI KIYISINDA ATIK YOKTU
Yıl: 1990. Batman’ın ‘İl’ olduğu yeni dönemlerdi. Batman çayı berrak akardı. Akarsu kıyısında ise ne çöp atıkları vardı ne de çevre kirliliği. O dönemin gençleri, hafta sonları piknik yapmak için Batman çayı kenarında soluğu alırdı. İşte o dönemin gençlerinden İrfan Tapan, Fethullah Tekince ve Hacı Şehmus Akçay’ın da aralarında bulunduğu üç arkadaşın hatıra karesi.

MARANGOZCULARIN YETİŞTİĞİ ADRES
Batman’ın 1960 ve 1970’li yıllarda kent merkezinin kalbinin attığı adres; Midyat garajı idi. Mobilya ağırlıklı atölyelerde yüzlerce marangoz ustası yetişmişti. Bulgaristanlı marangoz ustası Zülküf Tuzak, şimdi ki marangoz ustası ‘Hacı’ lakaplı Şehmus Akçay ve eski esnaflardan Müfit Ergen ile Midyat Garajı’nda objektiflere böyle poz vermişti.

SÜLEYMAN KOÇ KÜLLİYESİ BÖYLEYDİ
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sembollerinden biri de Süleyman Koç Külliyesi idi. Külliye’nin bir bölümü yerinde korundu. Koç minaresi tarihi ilçede taşınan ilk eserdi. Külliyenin bir kısmı ise yerinde bırakıldı. Aşağı şehirde Yamaç külliyesi su altında kalmayacak tek eser. İşte 25 yıl öncesinde Süleyman Koç külliye manzarası. Şimdilerde bu manzara tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim