Barış Arslan

*Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in kalesindeki sergilerin yapıldığı mağara dolgu ile dolduruldu. Şimdilerde SGK Hizmet binasına dönüştürülen eski şehirlerarası otogarı, bir zamanlar ailelerin uzun yolculuğa çıktığı ilk duraktı. Batman Petrolspor, PTT 1. liginde oynadığı dönemlerde eski şehir stadındaki tribünler dolup taşardı.

SERGİLER, BU MAĞARADA OLURDU
Burası tarihi Hasankeyf kale girişindeki mağara idi. Helenistik dönemine ait mağaraların başkenti Hasankeyf’te 15-20 yıl öncesinde açılan sergiler, mağaralarda yapılırdı. Yerli ve yabancı konukların ilgiyle izledikleri mağaralardaki sergiler, göz kamaştırırdı. Sanatçı Fatma Girik’in yıllar önce Hasankeyf’te çektiği ‘Boş Beşik’ filminden kalan beşik ise o mağaranın aksesuarlarındandı. Şimdilerde bu mağara dolgu ile dolduruldu.

ESKİ GAR’DA DÜĞÜN HATIRASI
Batman’ın Şafak Mahallesi’nde uzun yılar ‘İlçe Otogar’ı olarak hizmet veren Şehirlerarası gar, şimdilerde SGK Hizmet binasına dönüştürüldü. Batman’ın eski Belediye Başkanlarından merhum Mustafa Ramanlı’nın yaptığı oto gar yerine ise şimdilerde SGK İl Müdürlüğü hizmet binası oldu. İşte 15 yıl önce Kozluk ilçesinden İstanbul’a gelin getiren Kozluk-Karaoğlak bir ailenin, çektirdiği hatıra bir kare.

KARPOSTALLIK HASANKEYF KARELERİ
Hasankeyf kalesinin sembolü olan Küçük Saray’dan Dicle nehrine bakan heyetler, doyumsuz manzaraya olan hayranlıklarını anlatırdı. Küçük Saray’dan aşağı şehir Hasankeyf manzarası müthişti. Şimdilerde aşağı şehir terk edildi. 7 Eser taşındı. 100 Yıllık çarşı ile Dicle nehri kıyısındaki konaklama tesisler de terk edildi. İşte 25 yıl öncesinin Hasankeyf manzarası.

20 YIL ÖNCESİNİN PETROL’Ü
Batman Petrolspor, maziyi arıyor. 20 Yıl öncesinde başarılı Teknik Direktörlerinden Mersinli Levent Arıkdoğan’ın başında olduğu Kırmızı-beyazlı ekip, PTT 1. Lig’e çıkmadan yer aldığı 2. Ligde birçok takımın korkulu rüyası idi. Batmanlı futbolseverler, o başarılı ekibin maçlarını izlemek için kuyruk oluştururdu. Eski 16 Mayıs şehir stadyumunun tribünleri dolup taşardı. İşte 20 yıl öncesinin o başarılı ekibin bazı futbolcuları; “Kaptan Veysel Özdaş, kaleci Mehmet Demir, Bitlisli Faruk ve Emin Tosun.” Kırmızı-beyazlılar, maçlara çıkarken 12’inci adam olarak bilinen taraftarların desteğiyle rakiplerini Batman’dan puansız gönderirdi.

Editör: TE Bilişim