Barış Arslan

*10 Yıl öncesine kadar tarihi Hasankeyf kalesinden aşağı şehre bakmak mümkündü. Son 5 yıldaki çalışmalar ise o tarihi ilçesinin silüetini tamamen değiştirdi. Eski Devlet Hastanesi’nin gassallardan biri emekli oldu. Eski siyasetçi Hasan Celal Güzel’in yargılandığı Batman’ın eski hükümet konağındaki Mahkeme’nin yeri ise eğitim yuvasına dönüştü. İşte kentin dününe dair bazı kareler…

TARİHİ KALE’NİN YOLU YOK ARTIK

Burası tarihi ilçe Hasankeyf kalesinin giriş yolundaki güzergahtı. 15 Yıl öncesine kadar Ramazan Usta’nın çalıştırdığı kale yolundaki mağara, binlerce yerli ve yabancı turisti konuk etmişti. Kale giriş yolundaki mağaranın bir bölümü sergi salonuydu, yanı başındaki mağara ise restaurant’a dönüştürülmüştü. Antik kentin eski su testileri ve orta kapının arasında objektiflerimize yansıyan El Rızık minaresi ile eski yerleşim biriminin bu manzarası artık tarih oldu.

HASTANE’DE ESKİ GASSALLAR’DI

Batman eski Devlet Hastanesi’nin ilk Gassal’ları Yusuf Solmaz ile Abdurrahman hoca idi. Solmaz, 15 yıl önce emekli oldu. Abdurrahman hoca ise hala Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde görevini hala sürdürüyor. Eski hastanenin morgunda yıllarca görev yapan Yusuf Solmaz ile Abdurrahman Hoca, 1996 yılında görev yaptıkları eski hastanede çektikleri hatıra bir kare.

ESKİ MAHKEME SALONU BÖYLEYDİ

Batman’ın Meydan Mahallesi’nde uzun yıllar Kaymakamlık ve Valilik konağı olarak hizmet veren 1960’lı yılların binasının zemin katı Ağır Ceza Mahkemesi idi. 1996 Yılında Batman’da yaptığı bir konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Yeniden Doğuş Partisi eski Genel Başkanı merhum Hasan Celal Güzel, o salonda kendini savunmuştu. Mahkeme salonun bulunduğu o bina şimdilerde Meydan Ortaokuluna dönüşürken, o dönemin hakim, savcı ve katiplerinin çoğu emekliye ayrıldı.

TPAO KRİSTAL PARK DEĞİŞTİ

TPAO’nun gözdesi Kristal Park’ta bir dönemler hafta sonu yapılan etkinliklerde mühendisler ile petrolcüler, haftanın yorgunluğu atarlardı. Dönemin çalışkan garsonları, özveriyle çalışırlardı. 1992 yılında bir etkinlik öncesinde dönemin garsonlarından Tahir Demir ve Şehmus Büyükkoyuncu emekli oldu. Şimdilerde TPAO’daki Kristal Park’ta manzaralar da geçmişte kaldı.

Editör: TE Bilişim