Barış Arslan

*1990’lı yıllarda eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan Caddesinin kaldırımları deterjanla yıkanırdı. Belediye temizlik görevlilerinin çalışmasına esnaf da destek verirdi. 90’lı yıllarda Batman eski hükümet konağında Valilik makamı 10 yıl süreyle kalmıştı. Bir zamanlar seçim kampanyalarda aşiretlerin bez pankartları da renk katardı. İşte şehrin dününe dair bir kesit kare.

KALDIRIMLAR DETERJANLA YIKANIRDI

Yıl 1996. Burası Batman’ın en hareketli güzergahı Gülistan Caddesi. Yıllar önce trafiğe açık olan Gülistan Caddesi, 2000’li yıllardan sonra sadece yayaların alış-veriş yapabileceği güzergaha dönüştürülmüştü. Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün görevlendirdiği temizlik görevlileriyle esnaf imece usulü ile kaldırımları deterjanla yıkardı. Güzergah esnafları da ‘gönüllü işçi’ gibi kaldırımları pırıl pırıl hale getirmek için adeta ter dökerdi. İşte 23 yıl öncesinde Gülistan caddesinde iz bırakan bir kare.

VALİ KOÇAKLAR, BATMAN’A VEDA EDERKEN

1988 ile 2000 Yılları arasında Batman Valiliği yapan Temel Koçaklar, adından söz ettirmişti. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, Vali Yardımcısı Mehmet Ceylan ve dönemin il yöneticileri, Vali Temel Koçaklar’ın makam odasında. Batman Valiliği makamında görevinin son gününde komşu il Mardin’e gitmenin hazırlığını yapan Koçaklar, Batman’a veda etmeden masasında yine kentin ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş vardı. Valiliğin o küçük makam odasının dili olsa da dünü anlatabilse.

PETROLOFİSİ  OKULUNU GÜZELLEŞTİREN MÜDÜRDÜ

Özelleştirilmeden önce Petrolofisi Batman Bölge Müdürlüğü, Beş evler Mahallesi’ne yıllar önce modern bir eğitim yuvası kazandırmıştı. Uzun yıllar o eğitim yuvasında görev yapan tecrübeli eğitimci Sincar, öğrencileriyle birlikte okul bahçesini yeni fidelerle buluşturmuştu. İşte Sincar’ın 90’lı yıllarda okul bahçesinde öğrencileriyle birlikte diktiği fideler önünde objektiflerimize böyle yansımıştı.

BU MANZARALAR GERİDE KALDI

25-30 Yıl önce Batman’da seçim kampanyaları renkli ve ilginç manzaralarla geçerdi. 90’lı yıllardaki yerel ve genel seçimlerde yöredeki aşiretler adeta gövde gösterisinde bulunurdu Bazıları aileler uzun araç konvoylarıyla partilere katılırdı. Dikkatleri üzerlerine çekmek için de bazı aşiret temsilcileri de yaptıkları bez pankartlarla seçim lokallerin önünde gövde gösterisinde bulunurdu. Yıllar önce Batman’da bir seçim arifesinde ‘Batmanlı Tori Aşireti’ yazılı bez pankart taşıyan bir grup gencin aralarında bulunduğu ilginç bir kare.

Editör: TE Bilişim