Barış Arslan

*Batman’ın Belde, İlçe ve İl süreçlerinde geçirdiği evreyi sararan fotoğraflarla okurlarıyla paylaşmaya devam eden Petrol şehrinin ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın arşivinden bir kesit daha... Turgut Özal Bulvarı’nın son 24 yılda ne kadar değiştiğini gözler önüne seren fotoğrafın da içinde yer aldığı eski Batman’a ait kareler…

1966 KURULAN 2. AMATÖR TAKIM

Batman’da 60 Yıllık kulüp Batman Petrolspor’dan sonra kurulan 2. kulüp Batman Gençlik’ti. Bir zamanlar Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’un da kulüp başkanlığını yaptığı Gençlikspor’un o kadrosunda forma giyenlerden bir kaç isim; Abdullah Yangın, Vahap Sel, merhum Ahmet Günbattı, Fethi Baysal, kaleci Fahri, Celal, TÜPRAŞ emeklisi Şeref Özpirinççi, Haydar Bayır, İsmet Bilgiç ve İsmail Baysal’ın forma giydiği o efsane takımdan geride bu kare kaldı. O dönemler TPAO’nun emektar sahasında maçlarını oynayan Gençlik’te Fethi ve İsmail Baysal kardeşler forma giymişti.

60’LARIN BATMAN GENÇLİĞİ

Yıl 1963. TPAO’da çalışan petrol emekçilerinin çocukları eski Atatürk İlkokulu ile Ortaokul’da eğitim görüyordu. Aralarında bir zamanlar Batman Lisesinin ünlü bando takımın Majörü (Pışo Mehmet) lakaplı Fatih eski Mahalle Muhtarı merhum Mehmet Alptekin, sol koltuğunda Adem Aslan, sağ koltuğunda ise merhum Abdurrahman Gökata, Batman Petrolspor eski futbolcusu İsmail Baysal, Diyarbakırlı Ahmet ve merhum Alptekin’i omuzlarına alan İsmail Bozkurt. 1960’lı yılların bu içten arkadaşlık kareleri günümüzde tarihe karıştı.

İZZET ALTINMEŞE KONSERİ

16 Mayıs 1990’da ‘İl’ olan Batman’da ‘düzenlenen İl Şenliği’ne bir zamanların ünlü sanatçısı İzzet Altınmeşe katılmıştı. Altınmeşe ile Huri Sapan ile birlikte katıldıkları meydandaki o konsere kalabalık sığmamıştı. Cumhuriyet meydanındaki konser tıka basa dolmuştu. Yer bulamayanlar ise DDY’nin üst geçinde o konseri saatlerce ayakta izlemişti. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, alana gelince yer yerinden oynamıştı. İşte o tarihi andan kare.

BULVAR ÇOK DEĞİŞTİ

Burası Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın adını taşıyan Turgut Özal Bulvarı. Son yıllarda bu bulvar öyle bir değişti ki, o eski güzergâhın kareleriyle şimdi ki görüntüler arasında uçurum var. Yıl 1995. O dönemler ‘Medikal Park’ Hastanesinin adı Şifa idi. Çok katlı apartmanların bir bir yükseldiği 24 yıl öncesinin Turgut Özal Bulvarında bir seçim arifesindeki manzara.

Editör: TE Bilişim