Barış Arslan

*Batman Lisesi ile aynı yıl eğitim-öğretime başlayan eski Sanat Enstitüsünün eğitimci kadrosu bir zamanlar parmakla gösterilirdi. O dönemin eğitimcileri başarılı öğrenciler yetiştirmişti. 1960’lı yıllarda Çarşı Mahallesi’ndeki evlerin kapıları ahşap-tahtadandı. TPAO’nun özel güvenlik elamanları ise Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu iste yanı sıra petrol sahalarında da görev yapardı. İşte 60, 70 ve 80’li yıllarda Batman’dan bir kesit fotoğraf.

SANAT ENSTİTÜSÜ’NDE İLK EĞİTİMCİLER
Batman Lisesi gibi 1968 yılında eğitim-öğretime açılan Batman Sanat Enstitüsü’nün seçkin eğitim kadrosu vardı. Sanat Enstitüsü olarak açılan ve daha sonra adı Endüstri Meslek Lisesine dönüştürülen, şimdilerde ise Batman Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi ismini alan Batman Sanat Enstitüsü 1968-1972 yılları arasındaki eğitimci kadrosu: “(Ayaktakiler) Enver Meriçler, Cahit Yeşilbaş, Tahir Yumrukçağlar, Şükrü Karagöz, merhum Cengiz Gürtuna ve Mustafa Güreli.” Okul bahçesinde çekilen eski lisenin tabelasında ‘Sanat Enstitüsü’ yazısı dikkat çekiyor.

TPAO’DA ESKİ GÜVENLİKÇİLER
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 1980’li yılların ortalarında özel güvenlik elemanları vardı. TPAO’nun bulunduğu Site Mahallesinde güvenliğin yanı sıra petrol sahalarında da görev yapan özel güvenlik eleman sayısı 200’ü üstündeydi. Yıl 1987. TPAO’nun giriş kapısında hatıra fotoğraf çeken güvenlik elemanlarının hemen arkasında tarihi DDY Gar binası görünüyor. Bu karedeki özel güvenlik elemanlarının çoğu şimdilerde emekli oldu.

EV KAPILARI TAHTADANDI
Şimdilerde Çarşı Merkezinin ortasında kalan eski Mehtap Sinemasına komşu olan evlerin çoğunun kapısı bir zamanlar ahşap ve tahtadandı. 1960’lı yılların ortalarında daha çok petrol emekçilerinin evlerinin olduğu Çarşı Mahallesi ile çevresinde hırsızlık vakaları yok denecek kadar azdı. Kerpiçten evlerin büyük kapıları ve pencere korkulukları tahtadandı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski aşçılarından merhum Nezhet Ustabaşı’nın evinin girişinde çekilen hatıra karede eşi Saffet Bilgin Ustabaşı, kızı Semra Ustabaşı, Şehmus Ustabaşı ve komşularının da bulunduğu 54 yıl öncesinin siyah beyaz karesi.

TPAO’DA İLK AŞÇI USTABAŞI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde iz bırakan aşçıbaşı aslen Midyatlı merhum Nezhet Ustabaşı idi. Çarşı Mahallesi Ulu cami sokağındaki evin arka bahçesini o dönemlerde yeşillendiren Ustabaşı, eşi Saffet Bilgin, kızı Semra ve büyük oğlu Şehmus Ustabaşı ile objektiflere böyle yansımış.

Editör: TE Bilişim