Barış Arslan

*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk ambar memuru Aziz Sayın’dı. 1981 yılında emekli olduğu TPAO’nun yanı sıra Batman Belediyesi’nde Meclis üyeliği ve Başkan Yardımcılığını da yapmıştı. Batman Tekel’in ilk ambar memurlarından yine merhum Aziz Sayın’ın ikinci oğlu Musa Sayın’dı. Batman Lisesi’nin eski mezunlarından Sayın ailesinden bir kesit kare…

TPAO’DA AMBAR MEMURUYDU

Batman Rafineri’sinin ilk Müdürlerinden Şemsi Ağar, küçük rafinerinin Maymune boğazından Batman’a taşınmasının ardından eski petrol emekçilerine de rafinerinin kapısını aralamıştı. Maymune boğazındaki küçük rafineri ile 1955 yılında Batman Rafinerisi ile birleşmesinin ardından merhum Ağar, personel alımından da tek yetkiliydi. 1963 Yılında TPAO Oto Tamir Merkez Atölyesinde ambar memuru olarak görev başlayan Aziz Sayın, 1981 Yılına kadar TPAO’da kesintisiz çalıştı. Sevilen, sayılan petrol emekçisi Sayın’ın bir ayağı da aktif politikaydı. Eski Belediye Başkanlarından merhum Şahabettin Bağdu’nun yanı sıra Şevket Akın’la da bir aktif politika yapan Sayın, bir dönem Belediye Başkanvekilli, il encümen ve meclis üyeliğini de yaptı. 1981 Yılında emekli olan Sayın, aynı yılın son aylarında hakkın rahmetine kavuşmuştu. İşte Sayın, ortanca oğlu Bayram Sayın ile 60’lı yıllarda çektiği hatıra kare.

BATMAN LİSESİ HATIRASI

Sayın kardeşlerinin Batman Lisesi hatırası. Bu fotoğraf da 1970’li yılların başlarında çekildi. Batman’ın  ilk Lisesinin eski hizmet binası bahçesindeki ‘eski Ortaokul’ önünde objektiflere poz veren Tekel’in ilk ambar memuru merhum Musa Sayın’dı. Lise’de öğrencilik yıllarda kardeşi Bayram Sayın’la hatıra fotoğraf çeken merhum Sayın ile kardeşinin, öğrencilik yıllarında giyimlerindeki şıklık dikkat çekiyor.

İZ BIRAKAN SAYIN KARDEŞLER

Bu fotoğraf da 1977 yılında çekildi. Eski Ziraat Bankası, Tüpraş Rafinerisi eski muhasebe şefi ve Esnaf Kefalet Kooperatifin ilk Genel Sekreteri Ahmet Sayın, Batman Tekel Muhasebe eski Müdürü Musa Sayın ve Eğitimciliğinin yanı sıra uzun yıllar Belediye’de Ünite Müdürlüğünü yapan emekli Bayram Sayın, aramızdan olmayan iki ağabey ile bu hatıra kareyi Yeni Mahalle’deki evlerinde çekmişti. Bir zamanlar Suriye’den getirilen değerli duvar halıları da evlerde bulundurmak moda idi. İşte o halının da yansıdığı kare.

YEDEK SUBAY HATIRASI

Yıl 1980. Batman Tekel İlçe Müdürlüğü döneminde başarılı ambar memuru Musa Sayın, askerliğini Ankara-Mamak’ta yedek subay olarak yapan eski eğitimci kardeşi Bayram Sayın’la askerlik hatırasını böyle dondurmuştu. Sayın, Batman Tekel Müdürlüğü’nde görev yaptığı süre içinde hem Tekel personelinin hem de tütün üreticilerinin büyük takdirini kazanmıştı. Örnek muhasebeci 1996 yılında hakkın rahmetine kavuşmuştu. 1980 Yılında yedek subay olan Bayram Sayın, merhum ağabeyi Musa Sayın ile çektiği hatıra fotoğraf.

Editör: TE Bilişim