Barış Arslan

*1980’li yıllarda Batman, büyük bir kasabayı andırıyordu. Kenar mahallelerde çıkmaz sokaklar vardı. Batman ‘İl’ olunca, yeni semtler o kasaba görüntüsünü ortadan kaldırdı. Cumhuriyet meydanında eski binalarından olan Aydiş’lere ait üç katlı iş merkezi, ise o eski özelliğini koruyan tek-tük yapılandan. İşte petrol şehrinin dününe dair bir kesit kare daha.

1980’LERİN BATMAN MANZARASI

Burası İluh deresine yakın olan Kısmet, 19 Mayıs, Çay VE Beşevler Mahallelerinin bir bölümünü gösteren manzara. 1980’lerin başında büyük bir kasabayı andıran Batman’ın, modern şehri yakalaması zaman almıştı. Batman’ın kenar mahallerinde çıkmaz sokak ve güzergahlar vardı. Birçok yapı iç içeydi. İşte İluh deresine komşu olan eski mahallelerin manzarasını gözler önüne seren havadan çekilen fotoğraf.

GAP ve BELDE’DE İLAÇLAMA

Eski Batman’dan bir fotoğraf daha. Yıl 1989. Batman Belediyesi’nin yapımını tamamladığı Belde’deki konutlara yerleşen semt sakinlerinin en büyük sorunu kent merkezindeki besicilerdi. O dönemler GAP ile Belde Mahallelerinde çok sayıda besi çiftliği vardı. Yaz mevsimi geldiğinde; karasinek ve diğer haşerelere karşı Belediye, etkin mücadele başlatmıştı. Belediye’nin ilaçlama ekipleri, yaz mevsiminin büyük bölümünü o mahallede geçirirdi. Belediye ekipleri ilaçlama yaparken objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdilerde iki mahallede bir modern semt oldu. Eski besi çiftliklerin yerini ise modern binalar aldı.

BELEDİYE’NİN AKARYAKIT İSTASYONU

Batman Belediyesi’ne ilk akaryakıt istasyonu kazandıran Başkan merhum Salih Gök’tü. 1994 yılında seçildiğinde Belediye’ye ait Makine ikmal bakım ve onarım yakıt istasyonu kazandıran merhum Gök, uzun bir süre Belediye için alınan benzin, mazot ve yağ ürünlerini ucuza mal etmişti. Şimdilerde Batman Park AVM’ye dönüştürülen bu alandaki belediyenin eski lojmanları ve akaryakıt istasyonu tarihe karıştı.

MEYDANDAKİ BİNA DEĞİŞMEDİ

Batman’ın Cumhuriyet Meydanındaki eski binalarından biri de Aydişler’e ait iş merkezi. İlk yapıldığında otel olarak hizmet veren, o tarihi binanın altında bir zamanlar kentin ilk esnafları arasında merhum Felek Koyuncu’nun oğullarına ait kasap ve kıraathane vardı. 1965 Yılındaki Cumhuriyet meydanında dönemin Site Ortaokulu öğrencilerinden Fikret Gündüz Petrolspor güreş takımının formasıyla törene katılırken, Petrolspor’un eski futbolcularından Halit Beytüt de Petrol’ün formasıyla objektiflere böyle yansımış.

Editör: TE Bilişim