Barış Arslan

*Batman’ın tarihine tanıklık yapan isimlerinden biri de Fikret Gündüz. TPAO’nun eski tesisleri ile Cumhuriyet Meydanındaki o eski bayram törenlerinden eski kareler kaldı. Batman’ın eski fotoğraf sanatçısı ise bir çok yöneticinin ziyaret ettiği mekanların başını çekerdi. İşte eski Batman’dan kareler…

55 YIL ÖNCE TPAO TESİSLERİ

Bir zamanlar Ankara’nın modern semtlerinden farksız olan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi, herkesin parmakla gösterdiği yerdi. Yıl 1964. Hatıra fotoğraf çeken Batman’ın tanınan simalarından Fikret Gündüz, Site Lojmanları, Ekonoma, Bölge Müdürlüğü’nün giriş kapısının nizamiyesinde çektiği siyah-beyaz karede, güzergahlar aynı ama o eski binaların çoğu değişti. TPAO tesisleri dün olduğu gibi bugün de petrol şehrinin en nezih yerlerinden.

1976 YILININ LİSELİ GENÇLİĞİ

Batman Lisesi isminin geri geldiği şu günlerde bu karara en çok sevinen eski mezunlar. Yıl 1976. Yer Batman Lisesi bahçesi. 6 Edebiyat C sınıfı öğrencileri İrfan Safa, Şirin Gündüz, Hıfzullah Erkut, Adil Aydın, Veysi Kalkan ve M. Sıddık Toptaş (ayaktakiler). Faruk Ekmen (Oturan). İşte Batman Lisesi’nin 76 yıllarının gençliğinden tarihi bir kare.

STÜDYOSUNA KİMLER KONUK OLMADI Kİ

Batman’ın eski fotoğraf sanatçılarından Kemal Tapan’ın, 1’inci cadde’deki stüdyosu, 1990’lar öncesine kadar dönemin yöneticilerinin de bir araya geldikleri mekandı. Yıl 1986. Dönemin Batman İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Atılgan’dı. Tapan’ın fotoğraf stüdyosunda oğlu ile bu hatıra fotoğrafı çeken Atılgan, uzun bir süre önce emekliye ayrıldı. Kucağındaki oğlu ise bir süre Bursaspor’da top koşturdu. 40 Yaşındaki küçük Atılgan da şimdilerde aktif futboldan uzaklaştı.

O DÖNEMİN GENÇ KUŞAĞI YETİŞTİ

1987 Yılına kadar Batman Hava Meydan Komutanlığı’nda Garnizon Komutanlığı yapan eski Hava Meydan Komutanı Albay’ın büyük oğlu Ulukan İnan, fotoğraf sanatçısı Kemal Tapan’ın stüdyosunda bu kareyi çekmiş. Tapan’ın büyük oğlu Onur ise şimdilerde 39 yaşında ve Londra’da yaşıyor. Ulukan İnan (45) ise şimdilerde Eskişehir Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde ortopedi profesörü olarak görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim