Barış Arslan

* Bir zamanlar Gör pasajında Batman’ın 1. Noterliği vardı. Batman’da, 1980’li yıllarda tek noter vardı. 1. Cadde de yıllarca fotoğrafçılık yapan eski gazeteci Kemal Tapan’ın bürosunda, Batman Barosu eski Başkanlarından merhum avukat Sedat Özevin çalışırdı. Batman’ın ‘İlçe’ döneminde yöneticilerin zamanları esnafı ziyaretle geçirirlerdi. Dönemin yöneticiler arasındaki Voleybol turnuvaları ise kıran kırana geçerdi.

VOLEYBOL TURNUVASINDA YÖNETİCİLER

Burası TPAO’nun emektar kapalı spor salonu. 1987 yılında Batman Kaymakamlığı yapan eski Valilerden Aydın Arslan, Hakim, Savcı ve diğer ilçe yöneticilerinin içinde bulunduğu ‘Voleybol takımı’ kurmuştu. Turnuvanlar kıran kırana geçerdi. Dönemin Batman Ağır Ceza Reisi Hikmet Yardımcı ve Kaymakam Aydın Arslan’ın ter döktüğü o salon yıllara meydan okuyor. Batman’ın sevilen iki eski yöneticisi Arslan ve Yardımcı, hakkın rahmetine kavuştu.

TAPAN’IN STÜDYOSUNDA YÖNETİCİLER

Batman’ın ‘İlçe’ dönemindeki yöneticileri bir araya geldiklerinde mutlaka hatıra fotoğraf da çektirirlerdi. Batman’ın ilçeden ‘İl’e geçişte ilk Bayındırlık ve İskân Müdürü eski Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar’dı. İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Süleyman Doğan ve eski Emniyet Müdürü Kemal beyin de aralarında olduğu eski yöneticiler, fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Kemal Tapan’ın stüdyosunda objektiflere böyle yansımıştı.

FOTOĞRAF TUTKUNUYDU

Bir süre Batman Baro Başkanlığını yapan Av. Sedat Özevin, çocukluğunda fotoğraf tutkunuydu. 1. Cadde de peron yakınındaki fotoğraf stüdyosunda binlerce kişinin fotoğrafını donduran Kemal Tapan’ın eski çalışanlarından biri de merhum Av. Sedat Özevin’di. 12 yaşlarında iken Özevin, stüdyo Tapan’ın girişinde Kemal Tapan ile çektiği fotoğraftan geride bu kare kaldı.

1. NOTER HATIRASI

Batman 1. Noter Cumhuriyet Meydanındaki Gör pasajındaydı. İkinci kattaki otelde uzun yıllar Başkâtiplik yapan Abdülaziz Aytimur’un konuklarından biri de ‘Sofi Heme’ lakaplı Hamit Nahirci Çiyan’dı. İlerleyen yaşına rağmen Batman’ın dört bir yanını dolaşan Çiyan, 4 yıl önce yaşama veda etti. İşte Aytimur ve Çiyan’dan geride kalan hatıra fotoğraf.

Editör: TE Bilişim