Barış Arslan

*Batman Lisesi ile eski Sanat Enstitüsünün açılışı tarihleri aynı yıldı. 1968 Yılında açılan iki lise arasında tek bir ev yoktu. Liselerin lojmanı bir dönemler Batman’ın son konutlarıydı. Batman Lisesi’nden mezun olanlar mesleki kariyerlerinde iyi yerlere geldiler. Kimi bürokrat kimi ise farklı mesleklerde kariyerlerinin en iyi yerine ulaşmıştı. İşte 1960’lı yılların Batman’ı.

İKİ LİSE ARASINDA EV YOKTU

Tam 48 yıl önce Batman Endüstri Meslek Lisesi ile Batman Lisesi arasındaki manzara, petrol şehrinin ne kadar büyüdüğünü gözler önüne seriyor. İki lise de 1968 yılında eğitim-öğretime açılmıştı. 1971 Yılında Batman Lisesi öğrencilerinden Bayram Sayın, lise binası önünde poz verirken, lise bahçesindeki öğretmen lojmanı ile eski Sanat Enstitüsü binası çevresinde tek bir yapının olmadığını bu tarihi fotoğraf belgeliyor.

KOYUNCU VE SAYIN’IN LİSELİ YILLARI

İkisi de emekli eğitimci. Nusret Koyuncu ile Bayram Sayın, 1970 yılında Batman Lisesi ile Ortaokul iç içeyken çektikleri hatıra siyah-beyaz kare. Koyuncu Batman Lisesi bünyesindeki ortaokulda eğitim görürken, Sayın ise lise öğrencisiydi. Okul bahçesinin hemen arkasında eski SSK hastane binasının bir bölümü arka fonuna böyle yansımış.

1969 YILINDA BATMAN LİSESİ

Yıl 1969. Lisenin henüz yeni eğitim-öğretime açıldığı dönemdi. Daha lise tabelasının olmadığı o eğitim yuvasının girişinde öğrenciler, hatıra kare çekmek için adeta yarışırlardı. 1969-1970 Eğitim-öğretim yılında aralarında emekli eğitimci Bayram Sayın’ın da aralarında bulunduğu bir grup öğrenci, objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN LİSESİ BÜNYESİNDEKİ ORTAOKUL

1970 Yılında Batman’da iki ortaokul vardı. Site’deki Atatürk Ortaokulunun yanı sıra Batman Lisesi bünyesindeki ortaokulda binlerce öğrenci yetişti. Batman Lisesinde mezun olduktan sonra öğretmenliği kazanan eski eğitimcilerden Bayram Sayın, 1978 yılında eğitim verdiği ortaokul öğrencileriyle yıl sonunda bu hatıra kareyi çekmişti.

Editör: TE Bilişim