Barış Arslan

*Batman’da sinemalar 1960 ve 70’li yıllarda yaygındı. Siyah-beyaz televizyonun olmadığı dönemlerde sinemalar dolup taşardı. Arıkan ailesine ait sinemalar, vizyondaki ilk filmleri Batman’a getirirdi. Batman’ın ilk gazete bayisi DDY peronundaydı. Gülsever ailesi, yıllarca yaygın medyanın dağıtımını üstlendi. İşte yıllar öncesinde Batman’ın sinemaları ile ilk perondaki gazete bayisinden farklı kareler…

49 YIL ÖNCE İLK GAZETE BAYİİ

Yıl 1977. Burası DDY Gar peron girişi. Bir zamanlar binlerce petrol emekçisinin geçtiği o peronun dili olsa da geçmişi anlatsa. Petrol emekçilerinin yanı sıra tren yolculuğu yapanların da güzergâhı olan peronun, hemen başında gazete bayiliğini yapan ise herkesin tanıdığı sima Cafer Gülsever’di. İşte 49 yıl önce emekli eğitimci Bayram Sayın ile Cafer Gülsever’in peron önünde çektikleri hatıra kare.

RAMAN SİNEMASI GİŞESİ

1960 ila 70’li yıllarda Batman’da sinema sayısı iki elin parmak sayısından fazlaydı. Siyah-beyaz televizyonların henüz yaygınlaşmadığı dönemde, sinema sayısı kent merkezinde 10’a yakındı. Arıkan ailesine ait üç sinema vardı. Yeni Mahalle’deki Raman Sineması Rasim Arıkan’ındı. Mehtap Sineması ise Muharrem Arıkan’a aitti. Eski Tekel caddesindeki Saray sineması ise Vasfi Arıkan’ındı. Yıl 1972. O dönemlerde ve eğitim fakültesini okuyan Bayram Sayın, boş zamanlarını sinema gişesinde değerlendirirdi. Raman sineması girişinde Türkan Şoray ile Filiz Akın’ın ‘Şoför’ adlı siyah-beyaz filminin afişleri gişe önünde asılırken,Bayram Sayın objektiflere böyle yansımıştı.

 BU DA MEHTAP SİNEMASI

Aydınlıkevler Mahallesi’ndeki Mehtap Sineması da bir dönemler İstanbul’daki Taksim sinemalarını aratmazdı. Kapalı ve yazlık bölümlerinin olduğu Mehtap Sineması’nda eski sanatçılardan Neşet Ertaş, Yıldıray Çınar, İzzet Altınmeşe ve dönemin bazı önlü sanatçıları ağırlanmıştı. Konserlerin de verildiği sinemada uzun yıllar eski eğitimci Bayram Sayın, gişede görev yapmıştı. Gişenin Odasında o ünlü sanatçıların afişleri dikkat çekerdi.

SİNEMALAR DOLUP TAŞARDI

Yeni Mahalle ile Meydan semtlerini birbirinden ayıran mekân Raman sinemasıydı. 500 İzleyici kapasiteli sinemaya 1000 kişi sığardı. Vizyona giren yeni filmleri izlemek için dönemin gençliği ve aileleri, sinemaya akın ederlerdi. Özel loca ve bölümlerin olduğu Raman Sineması, 1980’li yılların ortalarına kadar sinemaseverlere sayısız film izlettirmişti. O dönemlerde Batman’ın farklı sinemalarında gişe memurluğu yapan Bayram Sayın, elindeki biletlerle Raman Sineması duvarının önünde çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim