Barış Arslan

*Batman ilk eğitim okulları arasında yer alan ve şimdilerde ‘Mehmet Akif ilköğretim’ okulu olarak bilinen eski Devrim okulunda 50 yıl önce öğrenim gören öğrenciler, o ilk eğitim yuvasındaki sıcaklığı unutamıyor. TPAO Stadındaki bayram törenleri de ana-baba gününe dönüşürdü. İşte 40-50 yıl öncesinin eğitim manzarasından bir kesit daha.

DEVRİM OKULUNUN ÖĞRENCİLERİ

Batman’ın eski semtlerinden Çarşı Mahallesi ile İluh’u bir birine bağlayan eğitim yuvası eski Devrim İlkokulu idi. Batman’ın çekirdeğini oluşturan İluh’un ulaşımını sağlayan ünlü köprüye komşu olan şimdi ki Mehmet Akif İlkokulunda eğitim-öğretim gören o dönemin bir grup kız öğrencinin, siyah önlükleriyle çektirdikleri eski ilkokul bahçesinden hatıra bir kare.

KIZ ÖĞRENCİ SAYISI FAZLAYDI

Batman’ın ‘ilçe’ olduğu dönemlerde eğitim-öğretimlerini aksatmayan kız öğrenciler, duyarlı veliler sayesinde okul yolunu tutardı. Sınıflarda kız öğrenci sayısı neredeyse erkek sayısı kadardı. İşte 50 yıl öncesinde Mehmet Akif İlkokulunda eğitim gören kız öğrencilerinin bir 23 Nisan Bayramı’nda okul bahçesinde düzenledikleri etkinlikten bir fotoğraf.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİLER BAYRAMDA

Yıl 1974. Dönemin Batman Lisesi’nde idareci ve öğretmenler, öğrencileriyle bayrama renk katmış. Musa Yelken, Namık Dikici, Hüseyin Ediz ve Sait Tüzün’ün de aralarında bulunduğu eski eğitimciler, TPAO stadında öğrencilerini yalnız bırakmamış. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda, Batman Lisesi Bando takımı ile eski eğitimcilerin hatıra fotoğrafı çektirdikleri tarihi stadın gölgesinde TPAO’nun açık tribünündeki kalabalık kitle ve TPAO’nun sembolü olan Beyaz Saray binası dikkat çekiyor.

BATMAN LİSESİ BANDOSU

Yıl 1976. Batman Lisesi bando takımı bir arada. Bando ekibinin önünde eski öğrencilerden Zeki Altun ve Kadri Çelik objektiflere poz verirken, ekipte yer alan kız öğrencileri tek tip kıyafetle renk kattıkları o coşkulu Gençlik ve Spor Bayramı’nda, o coşkulu bayram coşkusunu yaratan kare geride kaldı.

Editör: TE Bilişim