Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman’ın Cumhuriyet Meydanı’ndaki bayram törenleri renkli geçerdi. Meydan çevresindeki esnaflar, etkinlikleri ilgiyle izlerdi. Binlerce öğrenci, alana sığmazdı. Batman’ın eski meydanına yolu düşenler ise nostalji yaşıyor. MTA sorumluluğundaki küçük rafinerinin bulunduğu Maymune Boğazı da bir zamanlar önemli konukları ağırlamıştı. İşte kentin ilk meydanı ile küçük rafineriden farklı kareler...

YILLARA MEYDAN OKUYAN MEYDAN

Batman’ın kalbi konumundaki Cumhuriyet Meydanı yıllara meydan okuyor.  Son yıllarda fiziki yapısı her ne kadar değişse de petrol şehrinin ilk meydanı unvanını elinde bulunduran Cumhuriyet alanının çevresindeki bina ve işyerleri yıllardır değişmedi. O alanın sembolü konumundaki eski otelin manzarası hep aynı. Üç katlı bina yıllarca değişmedi. Altında kahvenin olduğu bina, meydana gelen on binlerce konuk ağırladı. İşte 90’lı yılların başında Cumhuriyet alanının o mükemmel manzarası.

ESKİ İŞ BANKASI BİNASI…

Tarihi Cumhuriyet alanına komşu olan Banka Şubelerinden biri de Türkiye İş Bankası’na aitti. Bankaya ait eski binanın bitişiğinde Çankaya iş merkezi ve hemen karşısında Demir oteli bulunuyordu. Banka şube binaları tamamen değişti. Bir değişmeyen hemen Atatürk heykelinin arkasındaki eski Demir oteli binasıydı. Özel Hastanelerin olmadığı dönemlerde o binanın tümü doktorların özel muayeneleriydi. Batman’da Röntgen-Ultrasyon Teşhis Merkezi’ni 1990’lı yılların başında o sembol binada açan Ağrılı radyoloji uzmanı Abdulbari Taşdemir, ilk özel hastanenin de açılmasında rol oynamıştı. İşte bir bayramda folklor ekibi halay çekerken, meydanın eski güzelliği ve eski İş Bankası binası bir tablo gibi önümüzde duruyor.

İNÖNÜ, MAYMUNE BOĞAZINDA

1948 Yılında Raman Dağı’nda petrolün bulunmasının ardından küçük rafineriye de konuk olan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, MTA’nın ilk Genel Müdürlerinden İhsan Ruhi Berent’e, asfalt ağırlıklı rafinerinin Batman’a taşınmasını konuşmuştu. 1948 ila 1950 Yılları arasında iki kez Batman’a çıkarma yapan eski Cumhurbaşkanı İnönü, Batman’ın ‘Belde’likten ‘İlçe’ye dönüşmesi için de dönemin Halk Partili ve Batman eski Belediye Başkan Vekili Şevki Akın’a da müjde vermişti. 

PETROL EMEKÇİLERİ SAYGILIYDI

Yıl 1946. Henüz Raman Dağı’nın keşfedilmediği dönemdi. Batman-Mardin il sınırındaki Hermis köyü yakınlarında petrol aramalarını sürdüren MTA’da duayen petrolcüler vardı. O yıllarda petrol arama işlerinde çalıştırılmak üzere çevredeki köylülere de istihdam imkanı getirilmişti. Uzman petrolcülerin rahat edebilmesi için özel teçhizatlar Amerika’dan getirilmişti. İşte uzman bir petrolcü çalışırken, etrafındaki işçiler de saygıda kusur etmedikleri hareket. O saygılı elemanlar ellerini üst üste bırakıp gelecek talimatı beklerken objektiflere böyle yansımışlardı.

Editör: TE Bilişim