Barış Arslan

*Batman’ın Cumhuriyet alanının dili olsa da ev sahipliğini yaptığı resmi bayramlarda ağırladığı yönetici ve öğrencileri anlatabilse. Yıl 1968. Türkiye İş Bankası Batman Şube binasının karşısında Demir oteli vardı. Bayrama katılan idareciler için de gölgelik çadır kurulurdu. İşte petrol şehrinin dününe dair farklı fotoğraflar…

CUMHURİYET MEYDANININ GÜZELLİĞİ
Yıl 1968. Burası Cumhuriyet alanı. 23 Nisan Çocuk ve Ulusal Egemenlik Bayramı etkinliğine katılan Cengiz Topel İlkokulu öğrencilerinden bir grup, aile büyükleriyle bayram hatırası için objektiflere poz vermiş. Eski kasaplardan merhum Faruk Koyuncu ile kentin ilk kırtasiyecilerden merhum Serbest Koyuncu’nun da aralarında bulunduğu Cengiz Topel İlkokulunda yıllar öncesinde öğrenim gören öğrenciler: “Sedat, Nusret, Küçük Sedat, Cevdet, Toprak. (Oturanlar): Ferdinas ve Şahdan Koyuncu.” Cumhuriyet meydanındaki bir başka güzellik ise o dönemlerde mimari yapısı olarak mükemmel görünen Türkiye İş Bankası Şubesi binası ve ilk otellerden Demir otelinin köşesi de o karede yer alıyor. Bayrama katılan yöneticiler için ise çadırdan yapılan gölgelik de kareye böyle yansımış.

30 YIL SONRA AYNI YERDE YİNE BAYRAM
Yıl 1989. Batman’ın ‘İl’ olmasına bir yıl kalmıştı. Resmi bayramların kutlama yeri Cumhuriyet alanıydı. Çocukluğunda aile büyükleriyle o alanda öğrenci iken bayram törenlerine katılan Nusret Koyuncu, bu kez aynı okulda öğretmendi. 23 Nisan Bayramı törenine kendi çocuklarının bulunduğu öğrencileriyle katılan Nusret Koyuncu objektiflere böyle yansırken, hemen arkasındaki ‘Öncü İş hanı’ yazılı iş merkezinin üst bölümü ise Özel hastanelerin olmadığı dönemlerde doktorların muayene ofisleriydi. Aradan geçen 30 yıl içinde o alan değiştiği gibi karedeki o emektar eğitimcilerin tamamı emekliye ayrıldı.     

UNUTULMAYAN LİSE
Batman Lisesi, yıllar öncesinde Batmanlı gençlerin okumak için hayal ettikleri örnek eğitim yuvası idi. O tarihi lisede önemli simalar okudu. Yıl 1975. Aralarında emekli eğitimci Nusret Koyuncu, eski müzik market işletmecisi Abdurrahman Ersoy ve müteahhit Faruk Altun’un da bulunduğu liseli gençler, Batman Lisesi giriş kapısında objektiflere böyle poz vermişti.

LİSELİ GENÇLERİN İSPANYOL PAÇALARI
1970’li Yılların ortalarında gençliğin modası İspanyol paçalı pantolonlardı. Paçaların bolluğundan zaman zaman öğrencilerin ayakkabıları kaybolurdu. Liseli gençlik, modayı yakından takip ederdi. 1976 Yılında lisede aynı sınıfta okuyan kasetçi Abdurrahman Ersoy ve Nusret Koyuncu’nun çektirdikleri hatıra karede pantolonlarının paçalarından ayakkabıları görünmüyor.

Editör: TE Bilişim