Barış Arslan

*70’li Yıllarda şimdi ki kahve, kıraathane ve cafeler gibi bilardo salonları revaçtaydı. Gençler zamanlarını daha çok bilardo salonlarında geçirirdi. Binlerce öğrencinin yetiştiği Batman’ın tarihi lisenin bahçesinde ise basket sahası vardı. Liseli öğrenciler, ‘Hababam Sınıfı’ filminin oyununu sahnelemişti. TPAO Stadı ise resmi bayramlarda dolup taşardı. İşte şehrin dününe ait siyah-beyaz kareleri.

BEYAZ SARAY GÖLGESİNDEKİ STAD

1970 Yılının 23 Nisan Çocuk ve Ulusal Egemenlik bayramı, TPAO’nun emektar stadında kutlanmıştı. O dönemler, öğrenciler siyah önlük giyerdi. Ortaokula giden öğrenciler ise şapkalarıyla eğitim yuvasının yolunu tutardı.  TPAO Stadına komşu olan Beyaz Saray binası ise o zamanlar TPAO tesislerinin sembolü idi. TPAO tesislerine gidip de o binayı görmemek olmazdı. Beyaz saray, binasından bayram törenlerini izleyenler olurdu. İşte yıllar öncesindeki bir 23 Nisan bayramına renk katan dönemin Cengiz Topel ilkokulu öğrencileri. O öğrencileri şimdilerde 50 yaşın üstünde. TPAO Stadının fiziki yapısı değişti, o sembol binada yıktırıldı ama geride bu tarihi kare kaldı.

LİSEDE HABABAM SINIFI

1969 Yılında eğitim-öğretime açılan Batman Lisesi’ndeki öğrenciler, efsane Müdür Gülpaşa Sezer’den çok şey öğrenmişlerdi. Öğrenciler yılsonu etkinliklerinde tiyatro oyunlarından tutun da skeçlere varan bir dizi etkinlik düzenlerdi.  1975 Çıkışlı Türk filminin yönetmenliğini Ertem Eğilmez yapmıştı. Rıfat Ilgaz’ın ‘Hababam’ sınıfı romanından uyarlanan ünlü filmi, 1976 yılında Batman Lisesi’nde bir grup öğrenci, yılsonu etkinliğinde sahnelenmişti. İşte Batman Lisesi’nde kara tahtaya yansıyan ‘Hababam sınıfı’ yazısı önünde hatıra çeken eski liseli bir grup öğrenciden bir kare.

BİLARDO SALONLARI GÖZDE MEKANLARDI

1970 ve 80’li Yıllarda Batman’ın gözde mekanları bilardo oyun salonlarıydı. Şimdi ki gibi kahve, Kıraathane ve cafeler kadar bilardo salonları, Batman gençliğin stres atma yeriydi. Yıl 1973. Dönemin Batman Lisesi öğrencilerinden merhum Sabri Doğu ve emekli eğitimci Nusret Koyuncu, bir bilardo salonunda objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN LİSESİ BAHÇESİ

Binlerce öğrencinin yetiştiği Batman Lisesi, bir zamanlar eğitim fakültesi ayarındaydı. Kaliteli eğitimcilerin görev yaptığı o okuldan yüzlerce bürokrat, öğretmen ve mimar yetişti. O tarihi lisenin bahçesinde ise basket ve futbol sahası vardı. Gençler şimdilerin halı sahalarından yoksundu. Taş, çakıl ve toprağın olduğu o sahada teneffüslerde öğrenciler zamanlarını spor yaparak geçirirlerdi. Lisenin etrafında ise şimdi ki gibi devasa binalar yoktu. İlk kooperatif evleri, Kız Meslek Lisesi ve Askerlik Şube binası, liseye komşuydu.

Editör: TE Bilişim