Barış Arslan

*Batman’ın ilk ilkokulları arasında yer alan Devrim İlkokulu şimdilerde Mehmet Akif İlkokulu adını aldı. İluh deresine komşu olan o eğitim yuvasında binlerce öğrenci mezun oldu. 55 Yıllık Cengiz Topel ilkokulundan da petrol kentinin eski eğitim yuvaları arasında bulunuyor.  İşte şehrin ilk ilkokullarının aralarında bulunduğu eski eğitim yuvalarından bir kesit kare.

ÇARŞI’DA DEVRİM İLKOKULU

Batman’ın çekirdeği oluşturan İluh Tepebaşı’na komşu olan İluh deresi dibinde Devrim İlkokulu vardı. 1980’lere kadar ‘Devrim’ adını yaşayan o ilkokulun adı daha sonra Mehmet Akif İlkokulu olarak değiştirildi. 1973 yılında Ankaralı öğretmen Yurdagül Konak adlı eğitimcinin okul bahçesinde çektiği dönemin öğrencilerinden siyah-beyaz bir kare. O öğrencilerin çoğunun yaşı şimdilerde 60’ın üstünde. Bazıları da belki hayatta değil ama o sınıftaki öğrencilerin, Devrim ilkokulunda çektikleri hatıra kareyi dönemin fotoğrafçıları ölümsüzleştirmiş.

YENİ MAHALLE’DE CENGİZ TOPEL

1965 Yılında eğitim-öğretime açılan Batman’ın Cengiz Topel İlkokulu, Yeni Mahalle semtinin yanı sıra çevresindeki mahalle sakinlerinin de tek eğitim yuvası idi. Eski dönemde kentteki nüfusun üçte biri bu eğitim yuvasından mezun oldu. 1972 Yılında dönemin öğretmenlerinden Turhan Kayhan ve Zafer Tükenmez, Cengiz Topel okulu bahçesinde teneffüste çektiği hatıra fotoğraf. O zamanlar, öğrenciler siyah önlük giyerdi. Batman Cengiz Topel’de iz bırakan eski öğretmenlerden Turhan Kayhan İzmir-Aliağa’ya yerleşti. Zafer Tükenmez ise hayata veda etti. Cengiz Topel’de hoş seda bırakan o iki eğitimciden geride bu kare kaldı.

70’Lİ YILLARDA İLUH EVLERİ

Yıl 1970. Dönemin İluh Mahallesi’nde oturan Demir ailesinden de hatıra bir kare. TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir’in babası Eşref Demir, kardeşi emekli eğitimci Ekrem Demir’in de aralarında bulunduğu aile fertleriyle eski evlerinde bu hatıra kareyi çekmiş. Eşref Demir TPAO, kardeşi Ekrem Demir ise emekli eğitimci.

BEŞİRİ SOKAKLARI

Batman’ın Beşiri ilçesi de son yıllarda değişti. 1950’li Yılların başında ilçede görev yapan bir güvenlik görevlisi, resmi kıyafetle siyah beyaz kareye böyle yansımıştı. O dönemde Beşirili bazı çocuklar da o görevlinin taklidini yapmıştı. Kanal D’deki ‘Arka Sokaklar’ dizisine 50’li yılların karesi yansımıştı.

Editör: TE Bilişim