Barış Arslan

*Batman’ın eski eğitim yuvaları birer fakülte gibiydi. Liseli öğrenciler İspanyol paçalı pantolonların yanı sıra kasket modasını da takip ederdi. Eski düğünlerde ise damat tıraşları evlerin bahçelerinde olurdu. İşte petrol şehrinden bir kesit kare…

80 DARBESİNDE BATMAN LİSESİ

Batman Lisesi, bir zamanlar bir eğitim fakültesi gibiydi. Binlerce öğrencinin yetiştiği o tarihi liseden mezun olan birçok meslekte kariyerin zirvesine ulaştı. 1979-80 döneminin lise mezunlarından tarihi bir kare, yine Batman Lisesi’nin giriş kapısında çekilmiş. Mezuniyet öncesinde 26 Nisan 1980 tarihinde bir araya gelen Batman Lisesinin eski öğrencilerinden bir sınıfın hatıra karesinde yer alan öğrenciler: “Mehmet Ali Bayat, Mustafa Karatay, Salih Tuğcu, Burhan Akbaş, Öğretmen Mahir Mutluer, Halil Koçyiğit, Seyfi Tural, Feyzullah Akın, Birol, Fethullah Yalçın, Abdurrahman Uslu, Beyhan Yüksel, Hayriye Erten, İrfan Tapan, Ahmet Günbay, Orhan Saçan ve Cemil Büyükkoyuncu.”

EV BAHÇELERİNDE DAMAT TIRAŞLARI

Batman’ın eski düğün gelenekleri arasında damat tıraşları da ayrı yer tutardı. Şimdi ki gibi damatlar kuaförün yolunu tutmazdı. Şehrin tanınan berberleri, davet edildikleri düğünlere gider, damadı evlerin bahçelerinde; yerel sanatçıların çalgısı eşliğinde tıraş ederdi. Yıl 1982. Batman’ın Meydan Mahallesi’nde eğitimci Nusret Koyuncu’ya damat tıraşı yapan eski berberlerinden merhum Beşir Hergenç ve hala kuaförlük yapan oğlu Metin Hergenç, yerel sanatçı Adnan Kerse, TÜPRAŞ Rafineri emeklisi Müncü Koyuncu ve Şahdan Koyuncu, objektiflere böyle yansımış. O eski düğün gelenekleri de şimdilerde tarihe karıştı.

LİSELİ GENÇLERİN KASKET MODASI

1970’li Yıllarda Batman Lisesi’nde eğitim-öğretim gören öğrenciler, İspanyol paça pantolon kadar kasketlere de ilgi gösterirdi. Geniş paçalı pantolonlarla lisenin yolunu tutan o dönemin moda tutkunu liseli gençlerden Nurettin Kıyançicek ve Nusret Koyuncu’nun kasket tutkunu olduklarını bu kare belgeliyor.

O LİSE GEÇMİŞİ ANLATABİLSE

Batman Lisesi’nde yetişen öğrencilerin çoğu mesleki kariyerlerinde zirveye ulaştı. Binlerce öğrencinin yetiştiği Batman Lisesi’nde bürokrat’tan eğitimciliğe, ressamlıktan gazeteciliğe kadar birçok sima idealindeki mesleğinin altyapısını bu eğitim yuvasında almıştı. İşte 1975 yılında Batman’ın eski müteahhitlerinden Aziz Ruşen’in oğlu Nurettin Kıyançiçek ile emekli öğretmen Nusret Koyuncu’nun lise giriş kapısında çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim