Barış Arslan

*1965 Yılında Yeni Mahalle’de açılan Batman Cengiz Topel İlkokulu’nda sayısız öğrenci idealindeki meslekle buluştu. Eski Cengiz Topel ilkokulundaki öğretmenler arasında önemli simalar vardı. O tarihi okulun da fiziki yapısı değişti. Siyah ve Mavi önlüklerin yerini artık özel okul kıyafetleri aldı. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit fotoğraf…

44 YILLIK EĞİTİM YUVASI

Burası Batman’ın ilk ilkokulları arasında yer alan Cengiz Topel ilkokulu. Yeni Mahalle’deki eski eğitim yuvasından on binlerce öğrenci öğrenim gördü. Tam 44 yıldır eğitim-öğretimin verildiği bu okulun da fiziki yapısı değişti. O eski fedakar eğitimciler birer birer ayrıldı. 1988 Eğitim-öğretim yılında tarihi okul kapısı önünde hatıra fotoğrafı çeken dönemin eğitimcileri. Nusret Koyuncu, Perihan Takmaz, Gül Sevim, Yüce Işık, Leyla Kadiroğlu, Songül Dalgıç, Nurten Yıldız, Gülbahar Müjdeci, avukat İlyas Solak, Abdurrahman Karanfil, Adil Aydın, Niyazi Korkmaz, Hüseyin Akınbay, Reşat Aksoy, Nizamettin Karanfil, merhum Reşat Aksoy ve Mustafa Ekim, eski okul kapısı önünde objektiflere bu pozu vermişti. Şimdilerde bu eğitim yuvasının da fiziki yapısı değişti.

SİYAH-MAVİ ÖNLÜK DÖNEMİ

İlkokullarda 1990 yılına kadar siyah önlük hakimdi. Sonradan da siyah önlüğün yerini mavi önlük aldı. 2004 Yılına kadar da mavi önlüklerin giyildiği eğitim yuvalarında ise forma kıyafet uygulaması başlatıldı. İşte 2004 yılına kadar Batman Cengiz Topel ilkokulunda öğrencilerin giydikleri mavi renkli önlüklü öğrencilerin bulunduğu sınıftan bir kare. Şimdilerde ise öğrenciler özel kıyafetlerle eğitim yuvalarının yolunu tutuyor.

LİSE BAKKALİYESİ VARDI

Yıl 1978. Burası Batman Lisesi’nin önü. AVM ve Marketlerin olmadığı dönemlerde her adımda bir bakkaliye vardı. Eğitim yuvalarında kantin bile yoktu. Okula yakın olan bakkaliyeler kantin gibi çalışırdı. Okul sayısının park sayısı kadar olduğu o yıllarda Batman’da, eğitim yuvalarının güzergahlarında bakkaliye sayısı kabarıktı. Öğrenciler, teneffüslerde bakkaliyenin yolunu tutardı. 41 Yıl önce Batman Lisesi sokağında çekilen bu karede dönemin liseli gençliğinden Zeki Altun’un da aralarında bulunduğu bir grup öğrenci, Lise Bakkaliyesi önünde objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim