Barış Arslan

*Türkiye Petrolleri’nin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki eski konutlar yıllara meydan okuyor. 1955 Yılından beri günümüzde yapılan petrol kentinin o ilk konutları tadilat görse de hiç değişmedi. O konutların dili olsa da kimleri ağırladığını anlatsa. TPAO’nun eski ağır nakliyattaki emekçilerin bir bölümü aramızda değil ama emekçilerin fotoğrafları hala o tarihi binanın girişinde. İşte TPAO’nun geçmişinden bir kesit…

SİTE KONUTLARI DEĞİŞMEDİ

1955 Yılına kadar İluh adında kaderine boyun eğmiş 14 haneli köy olan Batman, kara altının güneşin ilk saldığı ışınlarla buluştuğunda her yer aydınlanıp panayır alanına dönüştü, renklendi ve kalabalıklaştı. Türkiye’nin ilk rafinerisi kurulduktan sonra ilk petrolcülere büyük şehirlerin semtlerini andıran Site Mahallesi yapıldı. O tarihi lojmanların etrafına yüzme havuzları, tenis kortları, sinema ve dinlenme yerleri yapıldı. Günümüzde TPAO’nun Sitesi’nde bazı dinlenme tesisleri değişse de o eski lojmanların bir bölümü hala yıllara meydan okuyor.

AĞIR NAKLİYAT EMEKÇİLERİYDİLER

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bir dönemler kalbi konumunda ünite Ağır Nakliyat Şefliği idi. O şeflikte çalışanların çoğu şimdilerde emekli oldu. Kimi emekçi ise yaşama veda etti. İşte uzun yıllar Ağır Nakliyat Şefliği’nde görev yapan emektarlar: “Ahmet Fırat, Mustafa Arı, İsmet Gönülaçar, Ahmet Demir, Ramazan Kayıkçı, Abdullah Gündem, Beşir Şen, İsmail Büdün, Nizamettin Benice, Cevdet Gönülaçar, Habip Altun, Hasan Sünger, Cafer Özcan, İbrahim Bardak, Şehmus Temel, Nurettin Kayran, Abdullah Şendur, Süleyman Kaçmaz, Hasan Güzel, Hüseyin Ayhan, Felemez Alan, Mehmet Sinanlı, Gafur Eren, Ziver Algaç, Hadi Elçiçek, Nurettin Akçaba, Tayyip Güner, Hikmet Orbay, M. Ali Tanık, A. İhsan Demir, Fahrettin Özen, Behcet Aslan, Esat Durmaz, Behcet Ataca, Süleyman Ayhan, Mustafa Bingöl, M. Salih Babur, Mehmet Yıldız, Şehmus Kardaş, Nuri Tufan, Kazım Karuş, Mahmut Demir, Ahmet Çiçek, Nasrettin Tan, Şemsettin Biçim, M. Reşit Soysal, Lazgin Süer, Selahattin Ekin, İsmail Baytar, İsa Tüncer, Süleyman Aşsız, Aydın Arpacık, Reşit Omgan, İbrahim Toprak, Halil Güzel, Niyazi Akyol, İ. Hüsnü Gereli, Fahrettin Sevim, Hüseyin Yıldız, Şerafettin Geylani, Mehmet Tuzla, M. Ali Tarhan, Aziz Melek, İsmail Kahraman, Abdullah Minas, Nasrullah İnsel, Gurgin Unutur, Osman Babaoğlu, Fahrettin Aygo, Muzaffer Sankur, Süleyman Çiftçi, Mehmet Özgünlük, Serhan Ramanlı, Sait Tekin, Recep Eren, Abdurrahman Uruk, Mahmut Suna, Bayram İn, Süleyman Kavak, Şemsettin Yıldız, Osman Doğru, Abdullah Öncü, Abdullah S. Vural, Süleyman Dursun, Ekrem Çiçek, Mikail Erol, Hacı Özdemir, Abdullah Adıyaman, İsmet Yağar, Şehmus Erdoğan, Tahir Yıldız, Fudayıl Ceylan ve Hasan Öter.”

AĞIR NAKLİYAT’TA GÖRÜNMEZ KAZALAR

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün Ağır Nakliyat Şefliği’nde görev yapmak güçtü. Tecrübeli şoförler dışındaki sürücüler bu ünitede görev yapamazdı. Sondaj sahalarına uzun ve ağır iş makineleriyle giden eski petrol emekçilerini görünmez kazalar da bekliyordu. Yıl 1989. Batman çıkışında TPAO’ya ait tır aracının çarptığı araç yola böyle savrulmuştu. O an objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim