Barış Arslan

*1987 Yılında Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemde bazı bakanlarla çıkarma yapan dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1 Nolu misafirhanede ağırlanmıştı. Siirt eski Valisi Recep Birsin Özen, TPAO eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu ve TPAO’nun efsane Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, merhum Özal’ı en iyi şekilde konuk etmişti. Merhum Özal, TPAO tesislerine hayran kalmıştı. İşte Özal’ın  Batman’daki 87 gezisindeki farklı kareler…

TPAO’DAN ÖZAL GEÇMİŞTİ
Yıl 1987. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu yıllardı. O dönemlerde ‘İl’ olmak için gün sayan petrol kentine dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, yeşil ışık yakmıştı ve Batman’ı da ‘İl’ yapan Özal’dı. Batman gezisine dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, Bayındırlık ve İskan Bakanı Sefa Giray ve Yüce Divanlık olan eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar da katılmıştı. TPAO’nun üst düzey yetkilileri de tam kadro Özal’a eşlik etmişti. Eski Genel Müdür İsmail Kafesçioğlu, Siirt eski Valisi Recep Birsin Özen, TPAO Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç ve Yardımcısı Adnan Gümüştaş da iki günlük gezide bir an olsun Cumhurbaşkanı merhum Özal’ı yalnız bırakmamıştı. İşte TPAO 1 nolu misafirhane önünde Özal ve beraberindekiler, objektiflere böyle yansımıştı.

TPAO TESİSLERİNE HAYRAN KALMIŞTI
Memleketi Malatya kadar Batman’a ilgi duyan 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, o dönemler bölge gezisine çıktığında, Batman’ı ‘üs’ olarak kullanırdı. 32 Yıl önce Batman’a gelen merhum Özal, geceyi geçirdiği 1 nolu misafirhaneye gelirken, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yakın koruması Musa Öztürk, TPAO Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu, Cumhurbaşkanı Özal’ın oğlu Efe Özal, TPAO eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç da vardı. Cumhurbaşkanı Özal, TPAO Bölge Müdürlüğü’nün güzel ortamdan ötürü dönemin yöneticilerini kutlamıştı.

MİSAFİRHANE KONAKLAMA MEKANIYDI
1990 Tarihine kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde Kristal Park tesisi yoktu. Cumhurbaşkanı ve üst düzey yetkililer, Batman’a konuk olduğunda TPAO’nun tesislerinde ağırlanırlardı. 1 Nolu misafirhanede ise Cumhurbaşkanı, Başbakan, Devlet Bakanları ve TPAO üst düzey yetkilileri konaklardı. 1 Nolu misafirhane girişi ahşaptandı. İki katlı o binanın üst katında ise TPAO Orkestrasının ‘Altın Mikrofon Odası’ vardı. Konuklar 1. nolu misafirhanede ağırlandıklarında o altın mikrofonu görmeden ayrılmazlardı.

AĞIR NAKLİYAT ARI GİBİ ÇALIŞIRDI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Sondaj Başmüdürlüğünün ağır nakliyat şefliği sürücüleri ile elemanları kırsalda arı gibi çalışırdı. TPAO’nun devasa yakıt tanklarının yüklendiği uzun araçlar, Batman ile petrol sahalarının keşfedildiği kırsalda adeta mekik dokurdu. Ağır nakliyatın emektar sürücüleri, zor koşullarda bile ağır tonajlı devasa tankları, petrol bölgelerine ulaştırırdı. İşte 90’lı yıllarda uzun tır araçlarına yüklenen bir tanktan kare.

Editör: TE Bilişim