Barış Arslan

*1968 ila 1976 arasında Batman Belediye Başkanlığını yapan merhum Mustafa Ramanlı, projelerin bizzat takipçisiydi. Esentepe’de sosyal tesis binalarının yapımında eline kürek alan Ramanlı’nın o eserlerinin bir bölümü şimdilerde yok. Şark Petrollerinin 1940’lı yıllarda Maymune boğazında kurduğu petrolcülerin konak bahçesindeki havuzda ördekler olurdu. İşte yıllar öncesinin birkaç karesi.

RAMANLI BÖYLE ÇALIŞIRDI

Babası merhum Sait Ramanlı gibi iki dönem Batman Belediye Başkanlığını yapan Mustafa Ramanlı, 1970’li yılların başlarında Esentepe sosyal tesislerinin temelinde çalışmıştı. Şimdilerde o tepede manzara değişti. O dönemler Batman Belediye Başkan Yardımcısı Şehmus Demir’di. Süleyman Kaya ve eski müteahhitlerden İbrahim Yıldız da merhum Ramanlı’ya temel atma töreninde eşlik etmişlerdi.

1986’DA BEŞİRİ ÇARŞISI

Burası Batman’ın Beşiri ilçesi eski çarşısından bir kare. O dönemlerde Milliyet Gazetesi Muhabirliğini yapan Zekeriya Altun’un 1986 yılında çektiği fotoğrafta dut ağacının altında oturanların bazıları şimdi hayatta değil. Ömer Aktı, Hayrettin Arı, Ramazan Özgün, Muhittin Altun, Tevfik Alın, Hacı Ahmet Erol ile bazı gençler objektiflere böyle yansımış. Beşiri çarşısı hala aynı ama o simalar bir bölümü şimdi aramızda değil.

O KAMP HAVUZUNDA ÖRDEKLER VARDI

Raman ve Şark petrollerinin arama ve kuruluşunda  farklı barınak, MTA’nın petrol işlerindeki çekirdek kadrosunun konağı sayılırdı. 1940 ile 1952 yılları arasında bu konak önemli konukları ağırladı. Yıl 1945. Petrol uzmanlarından Samuel Russell, Cevat Eyüp Taşman, Mehlika Taşman, Kemal Lokman ve kamp doktoru Mustafa Aytaç ile birlikte konağın bahçesindeki havuzda yüzen ördekleri izlerken, günün yorgunluğunu atarlardı. O kampta her şey dört dörtlüktü.

O KONAK KİMLERİ AĞIRLAMADI Kİ

Maymune boğazının tarihi konağında petrolcüler kadar üst düzey yetkililer de ağırlanmıştı. 12 Yıl süreyle ilk petrolcülere ev sahipliğini yapan o konağın dili olsa da geçmişi anlatabilse. Şimdilerde yerinde yeller esen konaktan tarihi bir kare. Mühendis İrfan Toperi, Abdurrahman Durukal, İhsan Ruhi Berent, Nuri Çankaya, Rauf İrem ve kamp doktoru Mustafa Aytaç’ın aralarında bulunduğu ünlü petrolcüler, kampta bu hatıra kare çektikleri yer şimdilerde ise çöle dönüşmüş. Karedeki petrol uzmanlarının çoğu hayata veda etti.

Editör: TE Bilişim