Barış Arslan

*Batman’ın Cumhuriyet Meydanı 60’lı yıllarda hareketliydi. İki caddenin birleştiği o meydanın hemen karşısındaki merkez karayolu sokağı Batman’ın ilk matbaalarından Güven Matbaasının bulunduğu güzergâhtı. Matbaa sahibi TPAO emeklisi merhum Abbas Koyuncu, matbaacı ve gazeteci yetiştirdi. Batman’ın 60 ve 70’li Yılları küçük bir petrol kasabasını andırıyordu. İşte Batman’ın o eski günlerinden bir kesit kare daha…

MEYDANDA ÜÇ KATLI OTELLER

Yıl 1965. Cumhuriyet Meydanında üç katlı iki otel vardı. 1. Cadde başındaki otel merhum Hacı Felek Koyuncu’ya ait ‘Meydan Otel’di. Hemen yanı başındaki diğer otel ise Akça köyünün ileri gelenlerinden merhum Mustafa Demir’indi. Şimdi ki TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir’in dedesine ait otel ile yanı başındaki eski Meydan otelinin binaları aradan 60 yıl geçse de hiç değişmedi. İki otel binası o yıllar öncesinin özelliğini korurken, karşısında ise 2 katlı eski merkez karakolu binası vardı. Karakol sokağında ise Batman’ın ilk matbaalarından Güven matbaası ise merhum Abbas Koyuncu’ya aitti. O matbaada eski gazetecilerden merhum Enver Arslan, Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, Veysi Uzunboylu ve Faruk Erten yetişmişti. İşte 1965’li yılların Batman’ı.

UĞURCA’DA İLK UN FABRİKASI

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca (Korix) köyünde 1988 yılında açılan un ve mercimek fabrikası, bölgenin tüm illerine un mamullerini ulaştırırdı. Sahipliğini Halil ve Yusuf Tağay’ın yaptığı o fabrika çevredeki köylülere de iş imkânı sağlardı. Yöre ovasında yetişen buğday ve mercimek öğütülüp doldurulduğu torbalarla bölgede birçok yerleşim birimine ulaştırılırdı. O modern tesisin, son yıllarda kapısına kilit vuruldu. Bölgenin kaliteli un ve mercimeğinin öğütüldüğü tesis, şimdilerde kaderine terk edildi.

UNU KAPIŞILAN TESİSTİ

Bölgenin kaliteli ununun bir zamanlar öğütüldüğü Uğurca Un Fabrikasında 50 kiloya varan torbalar halindeki un, Van’a kadar gönderilirdi. Fabrika sahibi Yusuf Tağay, son yıllarda atıl durumda olan o örnek tesisin yeniden faaliyet geçebilmesi için yaptığı girişimler sonuç vermemişti. İşte 32 yıl öncesinde o kaliteli unun üretildiği fabrikadan bir kare.

BEYAZ SARAY’DA RENKLİ DÜĞÜNLER

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu Site semtindeki Beyaz saray bir dönemler etkinliklerin adresiydi. Nişan, düğün ve özel günler daha çok Beyaz saray binasında yapılırdı. Yıl 1975. Batman Lisesi eski öğrencilerden Murat Mungan, İlhami Özsüer ve Nusret Koyuncu, Beyaz saray’daki o düğünde objektiflere böyle poz vermişti. Yıllar öncesinde düğün salonlarının olmadığı Batman’da etkinlikler, Beyaz saray binasında olurdu.

Editör: TE Bilişim