Barış Arslan

*Batman’a en yakın mesafedeki ilçe Beşiri geçmişte de Batman’a bağlı bir ilçeydi. Dönemin Beşiri’deki eski yöneticiler, etkinliklere Batman’ın son Kaymakamı Ali Ülger’i de davet ederdi. Bakanlık yapan eski Siirt Valisi Atilla Koç da Beşiri’ye geldiğinde Batman’a uğramadan ayrılmazdı. İşte ilçenin son yöneticilerinden bir kesit kare...

BEŞİRİ MEYDANINDA İLÇE YÖNETİCİLERİ

Batman’a 16 kilometre uzaklıktaki Beşiri, 1990’a kadar Siirt’in bir ilçesiydi. ‘Kobin’ olarak bilinen Beşiri’de uzun yıllar Ahmet Karabulut, Belediye Başkanlığı yaptı. Yıl 1988. Beşiri ilçesindeki meydanında temel atma törenine katılan Vali Atilla Koç, Belediye Başkanı merhum Ahmet Karabulut, Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger, Beşiri Kaymakamı Nurettin Yılmaz ve dönemin ilçe yöneticileri, o törene tam kadro katılmıştı. Öğrenciler de protokolü uzaktan izlemişti.

SABANCI ÖĞRENCİ YURDU TEMELİNİ ATMIŞTI

Sabancı’nın 1990 yılı öncesinde Beşiri ilçesine kazandırdığı öğrenci yurdunun temel atma törenine eski Kültür Turizm Bakanlığını da yapan Siirt eski Valisi Atilla Koç da katılmıştı. 32 Yıl önce Beşiri’deki o tören, ilçede yankı uyandırmıştı. Henüz renkli fotoğrafların olmadığı dönemde çekilen siyah-beyaz kareler Zenit makinesiyle çekilirdi. İşte Koç’un o yurt açılışında kitleye seslenen komşu il Siirt’in eski Valisi Koç’un objektiflere yansıyan o gençlik karesi.

100 YIL ÖNCE ZEYNEL BEY TÜRBESİ

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sembolü olan Zeynel Bey türbesinin yeni yerine taşınmasının üzerinden tam 1,5 yıl geçti. Daha önce Dicle nehrinde komşu olan Zeynel Bey türbesi artık yeni yerleşim yerindeki tarihi yarım adada. İngiliz fotoğraf sanatçısı Gertrude Bell, 1911 yılının Nisan ayında geldiği Hasankeyf’e hayran kalmıştı. İngiliz fotoğrafçı-Arkeolog Gertrude Bell, Hasankeyf’i ve Hasankeyf’lilerin yaşamlarını çektiği fotoğraflarla ölümsüzleştirmişti. Bell, aynı yıl İngiltere’ye dönmüş, fakat çektiği fotoğrafları da saklamıştı.  

KAYALARDA İNSAN FİGÜRÜ

100 Yıl öncesine kadar birçok tarihi eserin dokusunun bozulmadığı Hasankeyf’te, yüzyıllar öncesinde kayalara işlenen insan figürleri de yok oldu. Yüz yıl öncesinde Hasankeyf’i keşfeden İngiliz Gertrude Bell, kimsenin çekemediği kareleri ölümsüzleştirmişti. 12 Bin yıllık antik kent, yüz yılda öyle bir değişti ki günümüzde o eski tarihi dokunun çoğu kayboldu. Tıpkı, bu karedeki bu kayaya işlenen insan figürü gibi.

Editör: TE Bilişim