Barış Arslan                                               

*Batman’ın Sanat Enstitüsü olarak eğitime açılan eski EML daha sonra Mesleki ve Teknik Eğitim Lisesi’ne dönüştürüldü. 70’li Yıllardaki lisede tesfiye-torna ile elektrik bölümü vardı. Batman’ın tarihini yazan eski petrolcülerin öyküsünden de bir kesit kareyi sizlerle paylaşıyoruz.

1972’DE BATMAN SANAT ENSTİTÜSÜ

1968 Yılında eğitime açılan Batman Sanat Enstitüsü, binlerce öğrenciyi meslek sahibi yapmıştı. O dönemler lisede tesfiye ile torna bölümünün yanı sıra elektrik kısmı da vardı. Bu liseden mezun olanlar, TPAO ve Tüpraş Rafinerisi’nde iş imkânına sahip olurdu. 1972 yılında tesfiye bölümünde okuyan öğrenciler arasında Davut Dalay, Mehmet Çiftçi ve Hamdi Sincar da yer almıştı. Bu üç sima da uzun yıllar TPAO’da görev yapmıştı.

“PETROL POTANSİYELİ VAR AMA…”

1929 Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin daveti üzerine çalıştığı AB’den bir yıllığına izin alan Cevat Eyüp Taşman ve ekibi, 1930 yılının baharında daha çok Mardin’in Savur ile Nusaybin ilçesi civarında yaptığı araştırmada hazırladıkları raporları hükümete sunmuştu. Taşman, petrol potansiyelinin olduğu bölge için hazırladığı raporda şu görüşlere yer vermişti: “Petrol işleri çok riskli. Büyük sermaye isteyen, çok miktarda teknik malzeme ile uzman eleman gerektiren bir iştir. Dar bütçeyle hükümetler değil, büyük sermayeli petrol şirketleri bu işi yapabilir.”

1930’DA ABD’YE DÖNDÜ

Amerika’ya 1930 yılının sonunda dönüş yapan ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman, Güneydoğu’da yaptığı petrol arama çalışmalarını, uluslararası bir kongrede ‘Türkiye’nin petrol olanakları’ konuşmasıyla dikkatleri üzerinde toplamıştı. Türkiye’nin petrol potansiyelinin uluslar arası arenada konuşulması ve tartışılmasını Taşman, sayesinde olmuştu.

BÖLGEYE UYUM SAĞLAMIŞLARDI

1933 Yılında Hükümet tarafından ‘Petrol Arama ve İşletme İdaresi’ kuruldu. Cevat Eyüp Taşman, Türkiye’ye davet edildi. Amerika’da kendisine daha yüksek maaş verilmesine rağmen ülkeye dönen  Taşman, 3 kişilik bir ekiple çalışmaya başlamıştı. 1935 Yılında ise ABD’li Bill Woodson, Jhon Shirley, İhsan Ruhi Berent, Samuel Russel ve Vincent Yocum, objektiflere bu pozu vermişti.

Editör: TE Bilişim