Barış Arslan

*1948 Yılında ikinci kez Raman dağını ziyaret eden Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ulaşım güçlüğüne rağmen kara altınla tanışmıştı. O dönemler iklim koşulları da farklıydı. Kar yerdeydi. Ankara’dan gelen üst düzey heyet, petrolcüleri heyecanlandırmıştı. 1950’li yıllarda ise Raman Dağı’nda görev yapan ünlü petrolcülerin çoğu şimdi aramızda yok…

İNÖNÜ, RAMAN’I SEVMİŞTİ

Yıllarca petrolsüz kalmanın ezikliğini yaşayan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Raman Dağındaki çalışmaları günü güne izlermiş. Raman Dağı’nda ekonomik kuyular peş peşe açıldığında İnönü, ikinci kez geldiği Raman’a, beraberinde eşi Mevhibe hanım ile kızı Özden İnönü’yü de getirmişti. O zamanlar iklimde farklıydı. Mart’ın ilk haftasında kar, Batman ovasından kalkmamıştı. Raman Dağında gördüğü petrolden etkilenen İnönü, ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman’a teşekkür etmişti.

PETROLCÜLERLE HATIRA KARE

3 Mart 1948 tarihinde Beşiri ilçesinin Kaymakamı Basri beydi. O dönemler 14 haneli İluh, Beşiri’nin köyü idi. Raman Dağı da Beşiri ilçesinin sınırları içindeydi. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, petrol mühendislerinin ağırlıklı olduğu Raman gezisinde dönemin yüksek petrol mühendislerinden Abdurrahman Durukal, MTA Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent, Mevhibe İnönü, Özden İnönü, Necat Egeran ve Cevat Eyüp Taşman’la bu hatıra kareyi çekmişti.

RAMAN, YÜZ GÜLDÜRMÜŞTÜ

Türkiye’de petrolcülük tarihinde Raman dağının ayrı bir yeri var. TPAO’nun bulunduğu Site Mahallesi’ne komşu olan Akyürek semtinin soyadını aldığı MTA ve TPAO’nun ilk personel Müdürü Mithat Akyürek’in aralarında bulunduğu ilk petrolcülerden Cevat Eyüp ile eşi Mehlika Taşman ve Nuri Çankaya, Raman’da petrolün çıktığı kuyuda objektiflere böyle yansımıştı.

RAMAN’DAN KİMLER GÖREV YAPMADI Kİ…

1940 ila 1950 Yılları arasında Raman Dağı, Türkiye’de ilk petrolcülerin çalışma sahasıydı. ABD’de eğitimlerini gören yüksek petrol mühendisleri, Raman’da görev yapardı. 1950’nin Eylül ayı. Yine petrolün çıktığı bir kuyuda Mehlika Taşman, Muhasebe Müdürü Süleyman Oktay ve Genel Sekreter Fuat Arpacı, bu hatıra kareyi çektirmişti. Petrolcülükte iz bırakan bu üç isim de hayata veda etti ama adları petrolcülük tarihinde altın harflerle yazıldı.

Editör: TE Bilişim