Barış Arslan

*1940’lı Yılların ortalarında açılan DDY Batman İstasyonu tarihi günlerden birini yaşıyordu. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ardından Raman’a gelen ikinci Başbakan Prof. Şemsettin Günaltay’dı. O dönemler İluh köyü ‘Batman’ ismini alıp ‘belde’ olmak için gün sayıyordu. Dönemin Siirt Valisi Turgut Başkaya ve eski petrolcüler, tarihi istasyonda coşkulu bir karşılama yaptıkları Başbakan Günaltay ve beraberindekiler, Raman’da ağırlanmıştı. İşte o tarihi DDY Garı’ndan bir kesit kare…

BATMAN İSTASYONUNDA BİR BAŞBAKAN

DDY Batman istasyonu 1950’nin Nisan ayında tarihi bir gün yaşamıştı. Raman Dağı, Ankara’nın önemli konuklarını ağırlıyordu. Batman, henüz 14 haneli ‘İluh köyü’ idi. Fakat ‘kara altın’ın keşfedildiği Raman Dağı, geleceğin bir il’in de habercisiydi. 1947 Yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün, ardından Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakan Adnan Menderes’in konuk olduğu Batman’ın tarihi Garı’na bu kez gelen Başbakan Prof. Şemsettin Günaltay’dı. Batman istasyonundaki kalabalık karşılama Günaltay’ı, heyecanlandırmıştı. MTA Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent ve diğer petrolcüler, Başbakan Günaltay’ı karşıladıklarında Batman, tarihi bir gün yaşamıştı.

DDY GARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA

1949 ila 1950 Yılları arasında Siirt Valiliği yapan Turgut Başkaya, Beşiri Kaymakamı ile dönemin Raman’daki petrolcülerin DDY Batman Gar’ında karşıladığı Başbakan Prof. Şemsettin Günaltay’ın beraberinde TBMM eski mebusları ile generaller de vardı. Başbakan’ın içinde bulunduğu tren, Batman Garı’na ulaştığında o an çekilen siyah-beyaz bir kare.

TARİHİ GAR’DAN RAMAN’A

Tarihi binada kendisini karşılayanlarla sohbet eden Başbakan Prof. Şemsettin Günaltay, aralarında ilk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar ve yine ilk petrol mühendislerinden Abdurrahman Durukal’ın bulunduğu heyetten kısa brifing alan Günaltay, daha sonra Raman dağının yolunu tutmuştu. Batman’da 69 yılda çok şey değişti. O tarihi DDY binası ile bitişiğindeki açık ambar bölümü hiç değişmedi.

RAMAN’A BAŞBAKAN ÇIKARMASI

Beraberinde dönemin ünlü gazetecisi Niyazi Acun, Orgeneral Mahmut Berköz, İşletmeler Vekili Murat Birsel, Milletvekili Hüsamettin bey, Raman kamp doktoru Muzaffer Baştaymaz, Petrol yüksek mühendisi Mazlum Öğet, Şemsi Ağar, İhsan Ruhi Berent ve Abdurrahman Durukal’la Raman dağına çıkarma yapan Başbakan Prof. Şemsettin Günaltay’dı. Petrol kuyularında incelemelerde bulunan dönemin Başbakanı Günaltay, sahanın daha da genişletilmesi için talimat vermişti.

Editör: TE Bilişim