Barış Arslan

*1949 Yılında Batman’a çıkarma yapan dönemin Başbakanı Hasan Saka, tarihi DDY Gar’ında karşılanmıştı. Küçük rafinerinin kurulduğu Maymune boğazını gezen dönemin Başbakanı Saka’ya, o zamanlar Siirt Valisi ve ilk petrolcüler eşlik etmişti. İşte tarihi DDY Batman garı ile Maymune boğazından üç kare.

TARİHİ BATMAN GARI

Yıl 1949. Dönemin Başbakanı Hasan Saka idi. O tarihlerde Raman dağına ilk geziye düzenleyen Başbakan Saka, 14 haneli İluh’un hemen karşısındaki tarihi DDY garında dönemin Siirt Valisi, ilk petrolcülerden İshan Ruhi Berent, Abdurrahman Durukal ve o dönemin yöneticileri tarafından karşılanmıştı. Başbakan Saka’nın beraberinde yaveri Muzaffer bey ve üst düzey komutanlar vardı. O tarihte ‘Batman’ diye bir yerleşim yeri yoktu. İluh köyünün yakınındaki istasyona ayak basan dönemin Başbakanı Saka, trenden iner inmez Raman dağı ile Maymune boğazına yol almıştı.

PİLOT RAFİNERİ’YE ŞAŞIRMIŞTI

Polonyalı mühendis Mankiyeviç, Siirt Valisi, Başbakan yaveri Muzaffer bey ve MTA’nın ilk Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent ile petrol mühendislerinin eşlik ettiği Başbakan Hasan Saka, Maymune boğazındaki küçük rafineriyi görünce şaşkınlığını gizleyememişti. Polonyalı Mankiyeviç, rafineri hakkında bilgi verdiği Başbakan Saka’ya, “Burası zamanla petrol tesislerine küçük gelecek. Bu dağın altındaki petrol rezervleri bu küçük rafineri işleyecek ama bu rafineri buraya yetmeyecek” demişti.  Dönemin Başbakanı Saka da “Biz bu zengin coğrafyaya daha büyük rafineri kazandırmak istiyoruz” diye yanıt vermişti.

GAR NE BAŞBAKANLAR KARŞILADI

DDY Batman Garı’nın dili olsa da, 60-70 yıl önce ağırladığı ünlü konukları anlatabilse. Dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Bakanları ve üst düzey bürokratları hep bu tarihi Gar ağırladı. Yıl 1950. Bu karedekilerin çoğu şimdi hayatta değil. Ama geride bıraktıkları o tarihi kareler Batman’ın üzerine ne kadar titrediklerini belgeliyor. Dönemin Beşiri Kaymakamı, MTA Genel Müdürü İshan Ruhi Berent, Siirt Valisi, Başbakan Şemsettin Günaltay ve işletmeler vekili Münir Birsel, objektiflere böyle yansımıştı. Kalabalık heyeti, DDY Garında coşkuyla karşılayan vatandaşlardan bir kare.

Editör: TE Bilişim