Barış Arslan

*1949 Yılında Raman kampının temeli atıldığında yabancı petrol mühendisleri için yapılan taş konutlar göz kamaştırıyordu. Makine Kimya’nın barakaları dönemin petrolcülerinin mekanıydı. O konutlar, hala yıllara meydan okuyor. İşte Raman dağının ilk konutlarından farklı kareler.

1949 YILINDA RAMAN KAMPI

Yıl 1949. Her biri 5’şer üniteden oluşan ‘hilal’ şeklindeki yerleşik kamp binaları arasında yemekhane ve lokal binası da vardı. İlk petrol mühendisi Abdurrahman Durukal, Raman’da konut oluşumu şöyle özetlemiş: “O dönemler sondaj süresi uzun olduğu için kuledeki yerli ve yabancı mühendisler için barakalar yapılmıştı. Makine Kimya evleri portatif ve ucuz konutlardı. Raman dağındaki taş binalardan sonra yemekhane ve ambar yapıldı. Yaptığımız projeyi dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü beğenince Raman’da güzel konutlar peş peşe yapıldı.”

RAMAN’DA AKŞAM YEMEKLERİ

Burası Raman dağı kampı. Yıl 1950. MTA katibi Şekip Engineri, Jeolog Necdet Egerhan, İdari Amir Mithat Akyürek, İdari Kısım Müdürü Muammer Erzan, MTA Teknik Grup Müşaviri Mazlum Övet, Petrol Başmühendisi Turgut Uluğ, Yüksek Petrol Mühendisi Hulusi Berilgen, Yüksek Petrol Mühendisi Ali Dramalı, Yüksek Petrol Mühendisi Abdurrahman Durukal, Yüksek Kimya Mühendisi Şemsi Ağar ve Yüksek Makine Mühendisi Rauf İren’nin aralarında bulunduğu ekip, bir akşam yemeğinde Raman dağındaki kamp tesislerinde konuklarla dönemin ünlü petrolcüleriyle bir arada.

GARZAN’DA AMERİKALI GELİN VARDI

Amerikalı gelin Anna Maria Malkoç, 1953 yılında görev yaptığı  Raman dağını şöyle özetlemiş: “Batman istasyonundan Raman’a giden yol yaklaşık 20 Km idi. Çok kasisliydi. Aracın içinde durmadan sarsılıyorduk. Ağaç olmayan çıplak ve virajlı bir yol bana hiç bitmeyecekmiş gibi geliyordu. Sonunda havayı dolduran petrol kokusuyla bir petrol kuyusu karşımıza çıktı. Her binada 5 daire vardı. Bizim binaya bitişik ilk binada ise diğer çalışanlar kalıyordu. Bu insanların tümü buradaki petrol işinde çalışanlardı. Raman dağı petrol kokuyordu. Orası bir başka güzeldi.” ABD’li gelin Maria Malkoç, sıkıntılı olsa da yaşamının en güzel günlerinin Raman’da geçtiğine dikkat çekiyor.

BATMAN GENÇLİKSPOR’UN KURUCUSU TURHAN’DI

1967 Yılında Batman’da kurulan ikinci amatör takımının kurucusu TPAO’da teknik ressamlık yapan ve kısa bir sürede Siirt eski Belediye Başkanlığını yapan Cengiz Turhan’dı. Bir dönemler BATSO’nun ilk kurucularından merhum Mahmut Ortaboy ile Batman eski Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı’nın da Başkanlığını yaptığı Batman Gençlikspor’da ilk antrenör eski Belediye Meclis üyesi İzzet Balcı idi. Gençliğin o kadrosunda forma giyen Rasim Baysal, Kaleci Fahri ve Şehmus Durak, hayata veda eden o efsane kadrodaki futbolculardı.

Editör: TE Bilişim