Barış Arslan

*Türkiye’nin petrol dağı Raman’da görev yapan ilk petrolcü mühendisler ile başkentten gelen üst düzey konuklar, henüz temeli atılan Batman’ın 14 haneli İluh’un yerleşim birimine tanıklık etmişlerdi. Bir zamanlar Türkiye’nin işsiz kenti Batman’dı. İşte o yıllar öncesinin petrol dağı ile ilk petrolcüler…

İLK MÜHENDİS DURUKAL’DI

Batman’ı var eden petrol dağı ‘Raman’a yıllarını veren ilk petrol mühendisi Abdurrahman Durukal’dı. Vatani görevini komşu il Diyarbakır’da yapan merhum Durukal, vefatından önce gençlik yıllarının geçtiği Raman dağı ile DDY Batman Gar’ını özlediğini Batman Çağdaş’ın aracılığıyla Batmanlılara duyurmuştu. Yıllarını verdiği Raman dağında ilk petrolün çıkmasına sevinen merhum Durukal, Raman-9 kuyusu önünde objektiflere böyle yansımıştı.

RAMAN PETROLÜ YANKI UYANDIRMIŞTI

Tarih 28 Aralık 1948. Marshall yardım heyeti, Avrupa temsilcisinin de katıldığı toplantıda MTA’nın ilk Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent, Raman dağındaki petrolün uluslar arası piyasaya açılmasını sağlamıştı. O yıllarda Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatı, Raman dağı sahasını geliştirmek için 15 milyon dolarlık bir destek vermişti. Raman’daki petrol yataklarından 60 ila 70’li yıllar arasında 30 milyon tonunun üzerinde kara altın yeryüzüne çıkarılmıştı.  

O RAMAN’IN MİMARIYDI

Dr. Necdet Egeran, ‘Raman dağının mimarı’ olarak petrol tarihine geçen başarılı bir petrolcü idi. Raman 8’de çıkan petrol, Egeran’ı mutlu ettiği kadar o dönemin petrolcülerinin de yüzünü güldürmüştü. Necdet Egeran, TPAO’nun bir panelinde şu mesajı vermişti: “Ben sadece 8 nolu kuyuda çalışmadım. 8 nolu kuyunun yerini ben belirledim. Kendi elimle bu kuyuya ilk kazmayı vurdum. Birçok kuyuda emeğim var. Bu nedenle Raman sahasının mimarı bana denilirse, daha çok mutlu olurum.”

Editör: TE Bilişim