Barış Arslan

*Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü eski yöneticileri, TPAO kuruluş yıldönümlerinde yaptıkları etkinliklerle adlarından söz ettirirlerdi. Resim yarışması başta olmak üzere önemli aktivitelerin gerçekleştiği o TPAO yok artık. Yine petrol şehrinin farklı karelerini okurlarımızla buluşturuyoruz.

TPAO’DA UNUTULMAYANLAR

1990’lı Yılların ortalarında kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde Sosyal-İdari İşler Müdürü olarak görev yapan Halit Edip Özcan, TPAO kuruluş yıldönümleri öncesinde, TPAO’da aşçıbaşı olan merhum Nezhet Ustabaşı ile bir araya gelir, konukların ağırlandığı Kristal Park’ta mükemmel organizasyonlara imza atardı. Özcan, çok sevdiği TPAO’da 2000’li yıllarda emekliye ayrıldı. Nezhet Ustabaşı ise yerleştiği İzmir’de 1998 yılında hakkın rahmetine kavuştu. TPAO’nun o sevilen simaları 2000’li yıllardan sonra bir bir aramızdan ayrıldılar.

70’Lİ YILLARIN BATMAN GENÇLİĞİ

Bir zamanlar İspanyol paçalı pantolon ve uzun yakalı gömlek tarzıyla, modayı takip eden Batman gençliğinin renkli simaları arasında ‘Paşa Mehmet’ lakaplı merhum Mehmet Alptekin de vardı. Batman Lisesi’nin ilk mezunlarından olan ve TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar çalışan Alptekin, bir dönem de Fatih Mahalle Muhtarlığını yaptı. 70’li yıllarda Batman gençliğinin portresini çizen merhum Alptekin’den geride bu kare kaldı.

MEMLEKETİNDEN KOPMADI

Batman’ın eski berberlerinden biri de Hikmet Zemin’dir. Memleketi Hasankeyf’te 60’lı yıllarda Batman’a yerleşen Zemin, tarihi ilçe ile Batman arasında mekik dokudu. Yıl 1982. Hasankeyf, o dönemlerde SİT kapsamına alındığı için tarihi doku korunmuştu. Berber Zemin’in, Hasankeyf köprüsünde iki oğlu ile çektirdiği hatıra karede, büyük çocuğu Bilal şimdilerde Adıyaman’da eğitimci, diğer küçük oğlu ile TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde teknisyen olarak görev yapıyor. 

YAŞ PASTA’DAN PETROL KULELERİ

Yıl 1984. Yer TPAO eski Bölge Müdürlüğü misafirhanesine ait mutfak. O dönemlerde aşçılığın yanı sıra yaş pasta da bir numara olan Nezhet Ustabaşı ve Mehmet Nur Altundal, hazırladıkları TPAO’nun 1984 yıldönümü yaş pastasından yaptıkları ‘petrol kulesi’ figürünün önünde böyle poz vermişlerdi. TPAO’nun iki emekçisi de şimdi aramızda yok.

Editör: TE Bilişim