Barış Arslan

*Batman’da 1980’li yıllarda düğünler renkli geçerdi. Kentin tanınan simaları, düğününde damat tıraşında paralar, berberlere kalırdı. Kuaförler eski banknotları takıldığı tıraş bezini özene bezene saklardı. Renkli düğünler günlerce konuşulurdu. Üç gün üç gece süren düğünler, dönemin mahalli sanatçılar arasında cümbüş ustası Yılmaz Kurt aranılan isimdi.

DAMAT İÇİN AYNA TUTULURDU

Batman’ın Cumhuriyet ile Şirinevler mahallerini bir birinden ayıran eski Küçük Sanayi Sitesi’nde yıllarca lokantacılık yapan Mardinli Veysi usta, 1980’li yılların başında yaptığı düğün, kentte günün konusu olmuştu. Yeni Mahalle’deki düğünde Veysi ustanın, damat tıraşını yılların kuaförü Hasan Öz yapmıştı. Tıraş sırasında damat kendini aynada görebilmesi için berber çırağı aynayı küçük sandalye de saatlerce tutardı. İşte o düğünde geride kalan bir fotoğraf karesi. Davetliler, Veysi ustaya eski banknot kağıt paralar takarken, berber Hasan usta da objektiflere böyle poz vermişti.

KÖYLERDE RENKLİ DÜĞÜNLER VARDI

Batman merkeze bağlı Karayün (Koxıka) köyünde de renkli düğünler olurdu. Batman’a en yakın köylerden olan Karayün’de 1989 yılında Mehmet Göymen’in düğününde damat tıraşı yapan berber Hasan Öz idi. Köy meydanındaki düğünde gençler damat tıraşını izlerken, objektiflere böyle yansımıştı. Köylerde o renkli düğünlerde tarih oldu.

BİNGÖL’ÜN DÜĞÜNÜ

Batman İl Sağlık Müdürlüğü’nde uzun yıllar görev yapan Ramazan Bingöl’ün de düğünü renkli geçmişti. Raman Mahallesi’ndeki düğünde Bingöl’ün arkadaşları sazlı-sözlü geçen o düğünde sevdikleri arkadaşlarını yalnız bırakmamıştı. Kuaförlükte iz bırakan berber Hasan Öz, ise o düğünde de damat tıraşı yapan isimdi. Raman Mahallesi’ndeki evin damında sıcak yaz mevsimine rağmen kalabalık davetli konuk, gölgeliğin altında damat tıraşı sırasında poz vermişti.

TPAO’NUN ESKİ AŞÇILARI

Yıl 1989. Yer: TPAO eski Bölge Müdürlüğü misafirhanesi. Bölgenin en iyi aşçıları bir zamanlar TPAO’da görev yapıyordu. O aşçıların çoğu şimdi hayatta değil. TPAO’nun kuruluş yıldönümü hazırlığı yapan eski aşçıların çektiği hatıra karede kimler yok ki. Nezhet Ustabaşı, Selim Kanşıray, Abdullah Yurdusever, Siraç Gülşen, Kadri Kürekçi, Zekeriya Çelik ve Hüseyin Erken, emeklik öncesinde bu pozu vermişlerdi.

Editör: TE Bilişim