Barış Arslan

*1970’li Yıllarda Batman’da iki lise vardı. Biri Batman Lisesi. Diğeri ise Endüstri Meslek Lisesi idi. Batman lisesi öğrenci sayısıyla Sanat Endüstrisi’nin önündeydi. O dönemlerde Üniversite’ye giden öğrenci parmakla gösteriliyordu. Fakat Batman Lisesi’nden mezun olan öğrenciler İstanbul’un yolunu tutardı. Liseli öğrencierin giyimlerindeki şıklık dikkat çekiciydi. İşte 45 yıl öncesinin Batman Lisesindeki gençlerin sararan kareleri…

LİSELİLER ŞIKLIKTA YARIŞIRLARDI

Batman Lisesi ile Sanat Enstitüsü Lisesi 1968-69 eğitim öğretim yılında açıldı. Ziya Gökalp Mahallesi Sanat sokağındaki Batman Lisesi, öğrenci fazlalığıyla dikkatleri üzerinde topluyordu. Sanat Enstitüsü ise sınavla öğrenci aldığı için öğrenci sayısı daha azdı. Batman Lisesi’nde 1976 yılında okuyan öğrencilerden bir hatıra kare: “Ekrem Önen, Veysi Üney, Faysal Yörük, Muzaffer Çelik, Hayrullah Bulut, İsmail Girgin, Mithat Danış ve İsmail.” O zamanların liseli öğrencilerinin kıyafetlerindeki şıklık dikkat çekiyordu.

LİSELİLERİN, ÜNİVERSİTE TUTKUSU

1976 Yılında Batman Lisesi’nden mezun olan öğrencilerden Hayrullah Bulut, Kadri Gök ve Kenan Şen, Üniversite’ye gidebilmek için İstanbul’un yolunu tutmuştu. İstanbul’da Ayasofya önünde Batmanlı başarılı öğrencilerin, sınav hatırası objektiflere siyah-beyaz fotoğraf yansımıştı.

ÖĞRENCİLERİN BİRLİKTELİĞİ

Tarih 30.01.1978. Askere gitmeye hazırlanan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi eski çalışanı Hayrullah Bulut’u, yakın arkadaşı Kenan Şen, yalnız bırakmamıştı. Vatani görevini yapmaya hazırlanan Bulut’u, yolculuk öncesinde Şen, özel arabasıyla Esentepe’de gezdirirken çektikleri hatıra fotoğraf.

MALABADİ KÖPRÜSÜ

Batman-Diyarbakır il sınırındaki tarihi Malabadi köprüsünün dili olsa da kaç yerli ve yabancı konuğu ağırladığını anlatsa. O dönemlerde Batman gençliği, köprüyü görmek isteyen misafirlerine de eşlik ederlerdi. O zamanlar, araçların da geçebildiği köprüde sararan karede; Batman Lisesi’nin eski öğrencilerinden Hayrullah Bulut, Aydın, Orhan ve Kenan Şen kardeşler var. O tarihi köprü geçmişten günümüze on binlerce konuk ağırladı.

Editör: TE Bilişim