Barış Arslan

*Batman’ın 50 yılda hızlı büyüyeceğini kimse tahmin etmezdi. Turgut Özal Bulvarı toz-topraktı. 1976-77 döneminde Batman Lisesi mezunlarının çoğu yönetici oldu. Gercüşspor Kulüp Başkanı Kaymakamlık eski yazı İşleri Müdürü idi. Amatör müsabakalar ise TPAO’nun toprak sahasındaydı. İşte o eski Batman’dan bazı kareler…

70’Lİ YILLARDA ÖZAL BULVARI

Batman’ın kalbi konumundaki Turgut Özal bulvarı manzarası, 70’li yıllarda içler acısıydı. Dönemin Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, öngörülüydü. O, bugünleri görmüş ve kentin en büyük bulvarının temelini yıllar önce atmıştı. Şimdi ki eski adıyla ‘Endüstri Meslek Lisesi’ olarak bilinen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası dışında o güzergah hızla değişti. Yıllar öncesinden ‘Diyarbakır caddesi’ olarak bilinen güzergah, 1990’da Batman’ı ‘İl’ yapan eski Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın adını aldı.

O LİSE’DEN KİMLER GEÇTİ

1976-77 Eğitim-öğretim sezonunda Batman Lisesi Edebiyat bölümü mezunlarının tablosu. O mezunlar arasında işadamları, eğitimciler ve bürokratlar da var. Lisenin ilk kurucusu Gülpaşa Sezer’in de olduğu dönemde eğitimci Namık Dikici gibi kentte iz bırakan örnek öğretmenler vardı. Batman Lisesi’nin o başarılı öğrencilerinin çoğu bazı kurum ve kuruluşlarda yöneticilik yaptı. İşte yıllar öncesinin lise mezunlarının mezuniyet tablosu.

1990’DA GERCÜŞSPOR

16 Mayıs 1990 tarihinde Batman ‘İl’ olduğunda Mardin’den petrol şehrine bağlanan Gercüş’ün, amatör temsilcisi rakiplerine kök söktürüyordu. Kulüp Başkanlığını Kaymakamlık eski Yazı İşleri Müdürü Mehmet Gümüş’ün yaptığı Gercüş’te o dönemler, şimdilerde Turizmcilik yapan Mehmet Atagüner ve Batman Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Mehmet Eriman da forma giyiyordu. 29 Yıl öncesinin Gercüş amatör ekibindeki futbolcular bir arada.

AMATÖRLER TPAO STADINDAYDI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar sahasında ne müsabakalar oynandı. 1990-91 Futbol sezonunda Batman Gençlerbirliği ile Gercüş karşı karşıya gelmişti. O dönemlerde toprak zeminde oynamak her futbolcunun harcı değildi. Batman Gençlerbirliği takım kaptanı Veysi Görnü idi. Gercüş’e o dönemlerde sponsor olan Kaylan firması idi. Şimdi ki gibi kurum ve kuruluşların amatör takımlara malzeme desteği yok denecek kadar azdı. Amatör takımlardaki futbolcular, fedakarca giydikleri o formanın hakkını veriyorlardı.

Editör: TE Bilişim